FRANK M. ROSSAVIK

Etter å ha spasert blant magnoliatrærne utenfor Moncloa-palasset i Madrid i går ettermiddag, poserte Frankrikes president Jacques Chirac, Tysklands kansler Gerhard Schröder og Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero for fotografene på en helt bestemt måte.

Med Zapatero i midten la de alle sine seks hender oppå hverandre.

Det var dette bildet Spanias nye regjeringssjef ville ha tatt. Motivet er en reproduksjon av bildet tatt av Zapateros forgjenger, høyresidens José María Aznar, sammen med USAs president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair på Azorene like før utbruddet av Irak-krigen i fjor.

Fotografiet av Aznar, Blair og Bush er allerede ett av de mest forhatte i spansk historie. Spanjolene var sterkere mot Irak-krigen enn nesten noe annet folk.

For at alle medier skulle få det med seg, gjentok Zapatero, Schröder og Chirac oppstillingen like etter.

— Dette møtet er meget viktig for å vise Spanias nye posisjon i Europa, sa utenriksminister Miguel Angel Moratinos.

Det var i grunnen hele poenget med sammenkomsten i Madrid. Riktignok feiet de tre lederne på et par timer over aktuelle utenrikspolitiske spørsmål, samt EUs fremtidige budsjett og nye grunnlovstraktat. Hva det siste angår, ble de enige om å føre en felles kampanje for å sikre støtte for den i sine land.

Men det viktigste var altså at Spania gikk over til det USAs forsvarsminister foraktelig kalte «det gamle Europa», på grunn av den etter hans syn lite tidsmessige motstanden mot krigen i Irak.

— Det gamle Europa er som nytt, spøkte Zapatero på en pressekonferanse mellom møte og middag i går kveld.

Om Spania nå blir en mer formell forlengelse av EUs velkjente tysk-franske akse, er et annet spørsmål. Akkurat det er det ikke sikkert noen av de tre impliserte ønsker seg.