Timosjenko fikk støtte fra 226 av de 450 representantene i nasjonalforsamlingen. I forrige uke manglet hun én stemme på å bli regjeringssjef, noe som satte sinnene i kok blant de folkevalgte. Timosjenko selv beskyldte opposisjonen for å ha fusket med de elektroniske stemmemaskinene.

Da hun endelig fikk klarsignal til å danne regjering tirsdag, ble hun straks omringet av applauderende støttespillere. Hun lover å kjempe for de samme verdiene som under oransjerevolusjonen i 2004. Målet er å bringe Ukraina nærmere Vesten, med mulig medlemskap i både NATO og EU, og å rydde opp i den utbredte korrupsjonen. Hun varsler også økonomiske reformer og mer privatisering.

Fikk sparken

Timosjenko har vært statsminister tidligere, men i 2005 fikk hun sparken av president Viktor Jusjtsjenko etter bare sju måneder.

Jusjtsjenko og Timosjenko ledet sammen oransjerevolusjonen i 2004 da ukelange masseprotester mot det gamle regimets angivelige valgfusk førte de to til makten i Kiev. Men mange mener Timosjenkos ildfulle taler skapte flere problemer enn de løste.

Forholdet til Russland forverret seg drastisk, og Timosjenkos krav om revurdering av privatiseringen av tidligere statsbedrifter skremte mange utenlandske investorer.

– Mer moderat

Nå tror eksperter at hun vil besinne seg, og at Ukraina får en mer moderat statsminister enn forrige gang hun ledet regjeringen.

– Hun har tonet ned retorikken, og særlig overfor Russland har hun roet ned holdningene sine. Ingen er villig til å ha en åpen konfrontasjon med Moskva, sier analytikeren Ivajlo Vesselinov til nyhetsbyrået Reuters.

Han er imidlertid ikke sikker på at regjeringen vil sitte perioden ut.

– Det var åpenbart en syltynn seier for Timosjenko. Det viser hvor splittet nasjonalforsamlingen er og hvor splittet koalisjonen er i seg selv. Det hersker stor usikkerhet om hvor lenge regjeringen vil vare, sier Vesselinov.

USAs ambassadør i Ukraina, William Taylor, uttrykte tirsdag stor tilfredshet med at Timosjenko ble valgt.

– Det er flott å ha en statsminister som vi kan forholde oss til, og vi håper at dette er første skritt mot å danne en reformvennlig regjering. Vi håper det vil bli en stabil regjering, sier Taylor.