40 år gamle Lucy de Berk anklages for å ha gitt sine ofre sprøyter med en blanding av medisiner i tre sykehus hun arbeidet ved i Haag mellom februar 1997 og september 2001. Flere av ofrene var eldre pasienter.

Det var først da et fem måneder gammelt spedbarn uventet døde i september, bare en time etter at legene sa at det var på bedringens vei, at mistanken ble vakt.

De fem dødsfallene som fant sted i det halvannet året hun arbeidet ved Juliana-sykehuset var alle uventede og skjedde mens de Berk var på vakt, sa direktøren for sykehuset, Paul Smit, til avisen Telegraaf.

De Berk, som ble arrestert i desember, har nektet å si noe til politiet. Hun er også tiltalt for fem drapsforsøk.

Blant hennes ofre var den 91 år gamle kinesiske dommeren Li Haopei, som arbeidet ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia. Han døde på et sykehus i Haag i november 1997.

Eutanasi holder ikke

En talsmann for påtalemyndigheten sa at et eventuelt forsvar basert på at hun drepte sine ofre fordi hun ville gjøre slutt på deres lidelser, ikke holder, fordi flere av ofrene ikke var dødssyke.

Påtalemyndigheten har ikke hatt mulighet for å foreta en vurdering av de Berks mentale tilstand siden hun har nektet å gjennomgå psykiatriske tester. I mars sa aktor at hun syntes å være besatt av død.

Rettssaken skulle opprinnelig ha funnet sted i juni, men ble utsatt for å gi påtalemyndigheten mer tid til etterforskningen. Det er satt av fire dager til rettssaken, men den kan bli forlenget. Dommen ventes å falle om to uker.

Ikke første

Saken er ikke den første av sitt slag i Nederland, der eutanasi, eller aktiv dødshjelp, ble legalisert i fjor.

I 1996 ble hjelpepleieren Martha Umehopa fengslet i fire år for å ha drept fire eldre på et sykehjem. Sykepleieren Jet van der Weert ble dømt til to år betinget fengsel for å ha gitt en dødelig sprøyte til en kollega som hadde aids.

Ifølge nederlandsk lov er aktiv dødshjelp på anbefaling fra leger kun lovlig dersom tre betingelser blir oppfylt: Pasientens sykdom må være uhelbredelig, pasienten må være ved sine fulle fem og være enig i prosedyren, og pasientens lidelse må betraktes som uutholdelig. Kun leger kan utføre eutanasi når disse betingelsene er oppfylt.

(NTB)