Fredag ettermiddag forbød landbruksminister Nick Brown med øyeblikkelig virkning all transport av husdyr i hele Storbritannia i en uke framover.

Dyremarkeder vil holde stengt i minst en uke fra lørdag, og myndighetene har bedt fotturistene holde seg borte fra landsbygda. Jakt og andre sportsarrangementer som involverer dyr er avlyst. Til og med postmannen har fått beskjed om å legge igjen posten ved gårdsporten, og ikke bevege seg inn på gårdsplassen. Alt som ledd i å hindre spredningen av munn— og klovsyke.

Nye tilfeller Bøndene frykter en gjentakelse av epidemien i 1967, der mer enn 2.300 tilfeller av sykdommen ble bekreftet og over 440.000 dyr måtte slaktes.

Fredag ble det bekreftet to nye tilfeller av den svært smittsomme virussykdommen, og dermed er det funnet totalt fem sikre tilfeller. De to siste i Heddon-on-the-Wall i Nordøst-England, samt i Canewden i Essex sørøst i England. Skotske myndigheter opplyste dessuten at de fryktet et utbrudd på en gård i Aberdeenshire i Skottland, noe som økte frykten for at epidemien har spredd seg over hele landet og kommet ut av kontroll.

Håp Samtidig kom det håpefulle meldinger om at tilfellet i Heddon kunne være nøkkelen til opphavet til sykdommen.

— Vi tror at denne gården kan være kilden til sykdommen, sa en talsmann for landbruksdepartementet. -Vi vil ikke ta ting på forskudd, men hvis dette er kilden, er det et viktig gjennombrudd for å spore hvilke veier smitten har gått videre.

Men samtidig viser det seg at sykdommen har vært til stede på gården i to uker før den ble oppdaget, og det betyr at smitten har hatt lengre tid til å spre seg enn man først trodde.

Storbritannia har for lengst innført eksportforbud for dyreprodukter og levende dyr. Storbritannia eksporterer normalt kjøtt, meieriprodukter og levende dyr for over 100 millioner kroner i uka.

Eksperter i EUs administrasjon frykter at de har utbrudd av munn- og klovsyke i vente på kontinentet. -Det ville være en total katastrofe for kjøttbransjen. Enda verre enn kugalskapen, sa Jean-Luc Meriaux i EUs kjøtthandler-sammenslutning.

Globalt Yves Cheneau, som leder FNs organisasjon for dyrehelse, mat og landbruk sa fredag at munn- og klovsyke har vokst til å bli en global krise.

— Vi har forskjellige typer virus og spesielt en av dem, type O, sprer seg. Vi kan virkelig kalle det en pandemi, (sykdom som rammer en hel eller flere verdensdeler) sa Cheneau til BBC. Denne typen virus begynte sin ferd sør i Asia i 1991 og spredde seg over den arabiske halvøy og til Europa for første gang i 1996, forklarte Cheneau.