JOHAN BROCKFIELD / AFTENPOSTEN / NTB

Skiekspedisjonen brukte 24 dager, 8 timer og 50 minutter. Det er ni og en halv dag raskere enn noen andre på samme rute.

Laget, som består av de fire nordmennene Christian Eide, Mads Agrup, Morten Andvig og Rune Midtgaard, nådde polpunktet klokken 21.15 norsk tid.

Prestasjon — Det er en utrolig prestasjon. De har gjort noe som kan sammenlignes med å gå Birkebeineren 25 ganger på rad, og i tillegg trukket tre fjerdedeler av sin egen kroppsvekt i en pulk. Det er det ikke så mange som gjør, sier talsmann for ekspedisjonen Lars Ebbesen.

De fire nordmennene har i gjennomsnitt gått 36,87 kilometer per dag. Det er omtrent 7,5 kilometer lengre per dag enn noen annen ekspedisjon.

Oppoverbakke - Gutta har gått ekstremt mye lenger pr. dag enn noen annen på noen rute, sier Ebbesen til Aftenposten.

Han forteller at ruten startet ved kysten av Antarktis, og at polpunktet ligger 3000 meter over havet.

— På grunn av jordrotasjon og luftforhold tilsvarer det følelsen av omtrent 4000 meter ved ekvator, forklarer Ebbesen.

— Turen kan sammenlignes med verdens største oppoverbakke.

Ifølge Ebbesen er det kun 70 personer tidligere som har gått fra kysten av Antarktis inn til Sydpolen - uten å motta hjelp underveis.

Isstrøm Ruten de fire nordmennene har fulgt går langs en såkalt isstrøm, et brefall i breen.

— Den er veldig rask og skikkelig farlig, sier Lars Ebbesen.

— Man går langs den til man tør å krysse den. Det er en veldig vakker og spektakulær rute, men ikke så mange som går den.

Da følget til slutt turte å krysse brefallet, måtte de ifølge Ebbese krysse 15 bresprekker på mellom 15 og 60 meters bredde.

— Man går til et punkt hvor man tror isstrømmen er trygg. Men det er klart, man merker det når man må gå 30 meter fiskebein opp av en bresprekk, hvor man vet at det ikke snø under, men antagelig mange hundre meter hull.

— Kan man sikre seg med tau over slike bresprekker?

— Det er ikke mulig å sikre seg over noe sånt som det. Men man finner frem til bra broer. Snøen i Antarktis er som sement sammenlignet med snøen her hjemme, sier Ebbesen.

Dramatikk - Hva tenkte ekspedisjonen om å bruke julen i isødet?

— Nå var det egentlig planlagt at de skulle være hjemme til jul. Det var opprinnelig fem polfarere, men etter at den opprinnelige gjengen hadde gått ni fulle dager innover mot Sydpolen, fikk en av ekspedisjonsdeltakerne virus på hjertet, sier Ebbesen.

— Han måtte evakueres ut av isen, og da ba alle om å bli fløyet tilbake til start.

Dermed startet de gjenværende fire på den samme ruten på nytt.

Polfareren som ble syk har kommet seg hjem til Norge og klarer seg bra, ifølge Ebbesen.

Varm te Vel fremme på Sydpolen besøkte de den amerikanske Amundsen-Scott-forskningsstasjonen som ligger der, og ifølge bloggen skulle de få lov til å bruke ordentlig toalett og drikke varm te for første gang siden turen begynte.

Ifølge ekspedisjonsbloggen ble det felt en liten tåre da de kom frem til målet.

Men teamet ble ikke lenge på Sydpolen etter at målet er nådd. Allerede i natt, etter bare knappe seks timer på verdens sydligste punkt, ble de fire fløyet ut av isødet med Twin Otter.

For øyeblikket er de på vei til hovedbasen Patriot Hills, hvor de skal vente på å bli fløyet ut av Antarktis med et transportfly 29. desember - om været holder.

FOTO: LARS EBBESEN
FOTO: LARS EBBESEN
FOTO: LARS EBBESEN