Samtlige av flyene til selskapet som en gang var selve symbolet på førsteklasses sveitsisk service, pålitelighet og punktlighet, ble stående på bakken, for andre dag på rad.

Tusenvis av mennesker ble stående rådløse med verdiløse billetter ved Swissairs skranke på flyplasser verden over, eller måtte punge ut for en ny billett med et annet flyselskap. Mange måtte tilbringe natten i tilfluktsrom nær flyplassen.

Aksjekursen i selskapet gikk gjennom gulvet. Swissairs børsverdi var mandag morgen ned 96 prosent da handelen ble gjenopptatt etter to dagers suspensjon.

Den sveitsiske flaggbærerens dramatiske sammenbrudd har truffet sveitserne som en slegge, og skapt en følelse av nasjonal krise som overgår alt annet i sveitsisk bedriftshistorie.

Krisehjelp

Den sveitsiske regjeringen varslet onsdag ettermiddag at den trolig kan stille økonomisk krisehjelp, etter møter med landets store banker, som blir utskjelt for å ha utløst Swissairs fall. Men de varslede garantiene kom for sent til å få flyene på vingene onsdag, og håpet er å klare det torsdag.

Swissair-gruppen har enorm gjeld etter overambisiøse oppkjøp av utenlandske selskaper. Krisen ble akutt etter terrorangrepene i USA som fikk inntektene til å dunste bort på kort tid.

Også belgiske Sabena er i dyp krise etter sammenbruddet i Swissair. Belgias regjering måtte onsdag trå til med et statlig kriselån, mens selskapet forsøker å finne en minnelig løsning med sine kreditorer. Swissair eier 49,5 prosent av Sabena og skulle ha betalt rundt 1 milliard kroner til det belgiske flyselskapet denne uka.

Krangler

Sjokket kommer mindre enn en uke etter at 14 lokalpolitikere ble drept i det verste massedrapet noen gang i dette normalt så fredelige alpelandet.

Onsdag virket det som om vevingen i det sveitsiske samfunnet holdt på å rakne, i jakten på syndebukker. Aldri har oppgjør gått så høylytt for seg i full offentlighet i Sveits.

Regjeringsmedlemmer kom med en bredside mot landets to største banker fordi de ikke har hjulpet flaggbæreren.

Swissairs sammenbrudd er temaet for alle samtaler og diskusjoner, overalt fra bardisker til holdeplasser.

— For en skam! skriker typene på førstesiden av landets mest solgte avis, Blick.

— Sveits er en bananrepublikk, konstaterer avisa.

— Alt vi er stolte av gikk i dass i går. Ærlighet. Sikker vurdering. Pålitelighet. Verden gnir seg i øynene. Ikke bare Swissair, men også Sveits er lagt i bakken, skriver Blick.

Bankene

Regjeringen og flere av mediene har utpekt landets største bank UBS AG til erkeskurken, i jakten på syndebukker som en avis kalte "Absurditetens teater rundt Swissair".

Også Credit Suisse får svi.

— Med sin klossete, for ikke å si idiotiske eller infame oppførsel påførte bankene ufattelig skade på tiltroen til vårt økonomiske system, på Sveits’ omdømme og omdømmet til luftfartsindustrien, skriver den konservative avisen Neue Zürcher Zeitung.