• De var så innsmurt med olje at jeg ikke kunne se det hvite i øynene deres, sier Dave Foreman (24) - mannen som reddet de seks overlevende fra «Bow Mariner».

EYSTEIN RØSSUM

KRISTIN NILSEN

OLE NYGAARD

I en høydramatisk redningsaksjon hoppet redningssvømmeren fra helikopteret til US Coast Guard ut i den oljefylte sjøen, svømte bort til flåten der de seks sjømennene lå, og fikk heist dem opp.

— Da vi kom ut til stedet, så vi gjennom nattkikkertene våre en flåte med mennesker. Først senket vi ned redningskurven for å se om de greide å komme seg opp i den for egen maskin. Men de var ikke i stand til å gjøre noe forsøk på det, sier Foreman på telefonen til Bergens Tidende fra Portsmouth, Virginia.

Det ble da bestemt at han skulle gå i vannet. Uten noen sikkerhetsline opp til helikopteret, bare iført tørrdrakt og dykkermaske, kastet 24-åringen seg i sjøen og svømte de 40-50 meterne bort til flåten.

Vondt å puste

— En blanding av olje og alkohol fløt i sjøen. Det var svært ubehagelig å puste, og jeg var redd for å svime av, sier redningssvømmeren.

Inne i flåten var det så mørkt at han ikke kunne se hvor mange sjøfolkene var.

— Jeg måtte føle meg frem for å få et inntrykk av antall mennesker. De var svært medtatt og helt stille. Et par av dem sa et par ord på gebrokkent engelsk om at en av dem var skadet, sier 24-åringen.

Helikopteret med redningskurven kunne ikke gå helt inntil flåten på grunn av vinden fra rotorene.

— Jeg trakk den første ut av flåten, og svømte med ham bort til kurven. Jeg fikk plassert ham oppi, og mannskapet heiste ham opp før jeg svømte tilbake til flåten, forteller den profesjonelle redningsmannen.

Glatte av oljen

Denne operasjonen gjentok Foreman seks ganger.

— Det var svært slitsomt. De var helt innsmurt med olje, jeg kunne ikke engang se det hvite i øynene deres. Oljen gjorde dem svært glatte. I tillegg var de helt stive av kulde. Sistemann måtte jeg bryte sammen knærne på for å få ham ut av flåten. Han var så dårlig at det tok en stund før jeg fikk kontakt med ham, sier 24-åringen, som aldri har vært med på noe liknende noen gang.

— Jeg var livredd for at redningsflåten skulle eksplodere, lukten var forferdelig. Det var som i en Hollywood-film, sier Foreman.

Tomme redningsvester

Han svømte rundt i bølgene i en snau time før sistemann var heist opp og han selv kunne følge etter.

Da var det havarerte skipet etter alt å dømme for lengst gått under.

— Vi så i alle fall ingenting til det. Det eneste vi så, var en masse tomme redningsvester med tente signallys som fløt rundt i sjøen, sier Foreman.

Helikopterturen tilbake til Sentara Norfolk General Hospital tok nesten en time. Foreman våget ikke å gi de overlevende oksygentilførsel, til tross for at flere av dem hadde pustevansker.

— Luften i cockpiten var full av etanolgass. Jeg var redd det skulle antenne og blåse hele helikopteret i luften, sier redningsmannen.

Da de landet på sykehuset, var både Foreman og en kollega som hadde manøvrert redningskurven så medtatte at også de ble fikk oksygen.

Klamret seg til baugen

Fra sykehuset ble det i går kveld norsk tid meldt at en av de seks er hardt skadet.

— De er takknemlige for å være i live, sier talskvinne Vicky Gray. Mannskapet kunne fortelle om en voldsom eksplosjon, og at skipet begynte å synke svært raskt.

— De holdt seg fast i baugen på båten mens båten sank under dem. Det minnet dem om «Titanic», forteller Gray.

Etter å ha kommet seg opp i livbåten, kuttet de linen til skipet og begynte å ro for å komme seg vekk. De greide å få om bord to til, og hørte ropene fra flere andre som de ikke kunne hjelpe.

Været i området var godt da ulykken skjedde.

— Heldigvis. Ellers hadde det aldri gått, sier redningssvømmer Dave Foreman.

DAGENS HELT: Uten noen sikkerhetsline opp til helikopteret, bare iført tørrdrakt og dykkermaske, kastet Dave Foreman (24) seg i sjøen og svømte de 40-50 meterne bort til flåten. Han svømte en og en av de levende bort til helikopterkurven.<br/> FOTO: TIMOTHY PIKE
REDDET: Da Bergens Tidende gikk i trykken, var det bare seks av besetningen på 27 som var funnet i live. De ble plukket opp fra en redningsflåte. <br/>FOTO: SALISBURY DAILY TIMES, AP