Med sterkt diplomatisk press bidro USA uten tvil at Raftopris-vinneren, den kinesiske demokratiforkjemperen Rebiya Kadeer ble løslatt fra kinesisk fengsel.

USA har gitt henne et beskyttet hjem, og innen visse grenser, frihet til å drive politisk virksomhet. Til stor gremmelse for kinesiske myndigheter.

MEDLEMMER AV STORTINGETS utenrikskomité fikk under sitt besøk i Kina i fjor høst — det skjedde umiddelbart før tildelingen av Nobels fredspris - klar beskjed om at kinesiske myndigheter ikke ville «like det» om Kadeer ble tildelt Fredsprisen.

Om Kadeer i det hele tatt var i betraktning vil vi aldri få vite offisielt, ryktene vil ha det til at hun var med blant det fåtall kandidater som var med i sluttvurderingene.

Men det som skjedde, var et klart tegn på at kineserne benyttet seg av «føre var»-prinsippet da de tok saken opp med bl.a. utenrikskomiteens leder, Olav Akselsen.

NÅ DEMONSTRERER kinesiske myndighetene igjen hvor redde de er for den lille frittalende damen som under sitt Norgesbesøk i fjor høst, tok til orde for internasjonal boikott av sommer-OL i Beijing i 2008.

Fristen for å nominere kandidater til årets Fredspris går ut 1. februar. Og kinesiske myndigheter tar tilsynelatende i bruk «alle tilgjengelige midler» for å forhindre at Kadeer blir nominert - i alle fall av amerikanske politikere . De siste dagene er hennes navn blitt indirekte knyttet til internasjonal terrorisme gjennom «nyheter» om en opprenskningsaksjon i en leir på grensen mellom Afghanistan, Turkmenistan og Kina. Denne skal ha huset medlemmer av den øst-turkmenistanske islamistiske bevegelsen (ETIM).

Behendig bringes ikkevoldsforkjemperen Kadeers navn inn i reportasjene om separatistbevegelsen, og det hevdes at hun ikke er en fredsprisnominasjon verdig.

Kadeer kommer fra Xinjiang-provinsen der opprydningsaksjonen fant sted. Ifølge en talsmann for det lokale kommunistpartiet er det galt å kalle Kadeer «alle uigurers mor, hun som ikke engang kunne oppdra sine egne barn. Hun er bare ute etter å ødelegge fred og stabilitet i provinsen», hevdet provinspartiets nestformann.

ETIM hevdes å ha forbindelser til internasjonal terrorisme. Kineserne håper tydeligvis at de siste dagers opprydningsaksjon, og den angivelige forbindelsen til Kadeer skal gjøre inntrykk i USA. Tidligere er det hevdet at ETIM vil gjøre sitt for å ødelegge OL i 2008 blant annet med omfattende bombeaksjoner.