– Jeg har i dag fått Laila Freivalds anmodning om å tre tilbake, og jeg har innvilget denne, sa statsminister Göran Persson på en pressekonferanse i Stockholm tirsdag morgen.

Persson opplyste at visestatsminister Bosse Ringholm overtar utenriksministerposten inntil videre.

– Umulig å fortsette

Freivalds selv sa på pressekonferansen at hun vurderer det som umulig å fortsette som utenriksminister under de rådende omstendighetene, og at dette ville ha skadet regjeringen, Socialdemokraterna og det svenske utenriksdepartementet.

Freivalds har fått hard kritikk den siste tiden etter at hun ble beskyldt for å lyve om sin rolle da et høyreradikalt nettsted som publiserte de omstridte Muhammed-karikaturene, ble stengt.

– I går kveld hadde jeg en pressekonferanse i Brussel om valget og forholdene i Hviterussland, og ingen av journalistene var interessert i saksspørsmålene. Det var da jeg innså det: Dette her er umulig, sa Freivalds under pressekonferansen i Stockholm.

Persson sier det er tilfeldig at det er Ringholm som nå blir ny, svensk utenriksminister, og at han i utgangspunktet kun vil ha posten fram til valget som skal holdes til høsten.

Muhammed

Freivalds har måttet tåle meget sterk kritikk også tidligere, spesielt for sin håndtering av tsunamikatastrofen i 2004.

Men det var altså profetstriden som ble spikeren i kista for hennes utenriksminster-karriere i denne omgang.

Opposisjonen har de siste dagene beskyldt henne for løgn i striden om Muhammed-karikaturene og for politisk ansvarsfraskrivelse.

Tirsdag ble det kjent at Freivalds visste om og hadde godkjent at utenriksdepartementet i Stockholm tok kontakt med nettsideleverandøren Levonline.

Levonline stengte i februar det høyreradikale partiet Sverigedemokraternas hjemmeside og nettavis etter at Sverigedemokraterna hadde offentliggjort de omstridte tegningene av profeten Muhammed.

Freivalds har tidligere benektet at hun visste om og godkjente at departementet foretok seg noe overfor Levonline. Men sjefen for svensk UDs juridiske avdeling, Carl Henriks Ehrenkrona, skrev tirsdag at departementet tok kontakt med det såkalte webhotellet i februar i år.

JUHA ROININEN