Både Persson og hans kone Anitra Steen risikerer å bli tiltalt, og en eventuell dom vil innebære bøter. Påtalemyndighetens beslutning torsdag om å starte en innledende etterforskning er historisk, siden det er første gang i moderne tid at en svensk statsminister etterforskes for en kriminell handling.

Saken gjelder et hus som familien Persson bygger på i Sörmland, i nærheten av innsjøen Båven. Under en inspeksjon oppdaget det svenske Arbeidsmiljøverket to mangler: Det var ikke utarbeidet arbeidsmiljøplan, og det var ikke levert inn melding til verket i forkant av byggearbeidet.

Persson pressesjef Anna Helsén sier det hele dreier seg om en forglemmelse, og at arbeidsmiljøplanen nylig er blitt innlevert.

Opposisjonspartiet Moderaterna tror saken vil kunne få betydning i den svenske valgkampen ved at den bringer oppmerksomhet rundt et byggeprosjekt som tidligere er kritisert for å være overdrevent luksuriøst – i alle fall tatt i betraktning at Persson er leder for et sosialdemokratisk parti.

Torsdag kveld deltok Persson og Moderaternas leder Fredrik Reinfeldt i en direktesendt TV-duell. (©