Borelius ga lørdag beskjed om at hun trekker seg fordi oppdraget som handelsminister ble umulig å utføre. Hun trekker seg også fra sin plass i Riksdagen, og er dermed ute av svensk politikk.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) har ingen innvendinger mot partikollegaens avgang.

– Hun sier at hun ikke orker å fortsette, og derfor kommer hun til å gå av. Jeg tror Maria ikke ser noen mulighet til å fortsette, sa Reinfeldt til Sveriges Radio i et eksklusivt lørdagsintervju rett etter klokka 13.

Samtidig ga han beskjed om at kulturminister Cecilia Stegö Chilò blir sittende, selv om også hun er blitt kraftig kritisert etter avsløringen om at hun og samboeren ikke har betalt TV-lisens på 16 år.

– De øvrige ministrene blir sittende, sa Reinfeldt.

Tøft for familien

Noen timer tidligere hadde Borelius gitt ham beskjed om at hun ikke orket presset mer. Avgjørelsen ble tatt ikke minst av hensyn til familie og venner.

«Årsaken er det presset som er blitt rettet mot min nærmeste krets. Min familie, mine venner, mine naboer og deres barn, forretningsforbindelser, slektninger og til og med mine barns venner er blitt utsatt for en nærgående bevoktning som medfører at et normalt familieliv blir umulig», skriver hun i en skriftlig kommentar.

Den politiske stormen rundt Borelius har bare vokst og vokst etter det i forrige uke ble avslørt at hun har betalt flere dagmammaer svart.

Siden er det blant annet blitt kjent at hun har brutt finansmyndighetenes regler i forbindelse med et aksjekjøp, og at hun og mannen disponerer et sommerhus som offisielt eies av et selskap registrert i skatteparadiset Jersey. På den måten unngår paret formuesskatt, skriver svenske aviser.

Moderaterna hadde satt i gang en gransking av Borelius privatøkonomi som følge av avsløringene. Denne kommer nå ikke til å bli gjennomført.

Kritisk Persson

Socialdemokraternas leder og tidligere statsminister Göran Persson er ikke overrasket over Borelius’ avgang. Men han kritiserer Reinfeldt for ikke å ha gjort mer for å få Borelius til å gå av.

– Nå vendes interessen mot kulturministeren som også har handlet svært klanderverdig, og som har kunnet stå i skyggen av Maria Borelius de siste dagene, sier Persson i en kommentar via sin pressesekretær.

Stegö Chilò ønsker overfor nyhetsbyrået TT ikke å kommentere Borelius’ avgang.

LEIF R JANSSON / SCANPIX