WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble i februar beordret utlevert fra Storbritannia til avhør i Sverige, for å svare på anklager om voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Ankesaken var inne i sin andre dag i London onsdag.

Uenige om samtykke

Tirsdag avsluttet forsvarsadvokat Ben Emmerson med å påpeke at voldtektsbeskyldningene mot Assange ikke vil telle som overgrep etter engelsk lov. Han ba om at Assange ikke må bli utlevert.

Svenske påtalemyndigheters advokat Clare Montgomery avviste sterkt disse argumentene onsdag. Hun beskyldte Emmerson for å «spole engelsk lov tilbake til 1900-tallet» med hans definisjon av seksuelt samtykke.

— Kvinnene beskriver situasjoner hvor de ikke frivillig samtykket til samleie, men hvor de enten ble tvunget fysisk eller av en følelse av at de ikke hadde noe valg, sa Montgomery i retten.

Uenige om arrestordre

Onsdag gjentok også Assanges advokater at den europeiske arrestordren som lå til grunn for hans pågripelse er ugyldig, ettersom han ikke er tiltalt, men kun ønsket til avhør.

Montgomery svarte med å henvise til flere eksempler fra Europa der arrestordre anvendes selv om personen det gjelder ikke er tiltalt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP vil ikke domstolens avgjørelse foreligge med det første. Dersom utleveringsordren fortsatt blir stående, har Assange og hans advokater varslet at de er beredt til å ta saken til høyesterett.