Utvisningssaken til Ganna Tsjyzevska har fått stor oppmerksomhet i svenske medier og på flyplassen Arlanda møtte demonstranter opp for å protestere da kvinnen skulle settes på flyet tirsdag.

Men i bilen på vei til flyplassen fikk Tsjyzevska og datterdatteren Anna Otto vite at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg hadde stoppet utsendelsen. Domstolen vil behandle utvisningssaken, opplyser det svenske Migrationsverket.

Svenske myndigheter hadde kommet til at det ikke fantes noe lovlig grunnlag for at 91-åringen skulle få bli i Sverige.

Tsjyzevska har ingen slektninger i hjemlandet, og familien hennes i Sverige frykter at hjemreisen vil forverre helsen hennes. I tillegg til å lide av demens og hjerteproblemer, er 91-åringen nesten blind.

Sveriges Røde Kors er blant dem som ba myndighetene omgjøre beslutningen. Organisasjonens sjef, Ingela Holmertz, sier utvisningen synes å være både urimelig og inhuman.

Nå har flere politikere sagt de ønsker å se nærmere på lovverket, blant dem Folkpartiet som er en del av den borgerlige regjeringen, ifølge Dagens Nyheter.

Kvinnen søkte oppholdstillatelse i Sverige første gang i 2003 etter at hun ble enke i Ukraina, men søknaden ble avslått.