NTB 0g Krister Hoaas

— Vi kan ikke leve med det, men jeg frykter at de aldri får tatt den mannen, sier småbarnsmammaen Sandra Holmqvist (32) til NTB.

Med sin lille baby på armen har hun nettopp skrevet seg inn i kondolanseprotokollen som torsdag morgen ble lagt ut utenfor varehuset NK, stedet der Sveriges utenriksminister brått og brutalt ble kniv-stukket onsdag ettermiddag.

— Det her er en stor sorg for Sverige. Hun var en fantastisk person. Hun jobbet ikke bare for seg selv, men for andre, sier 32-åringen til NTB. Etter å ha snakket lenge om Anna Lindhs rolle som forbilde for flere av Sveriges kvinner, bryter Sandra Holmqvist plutselig ut:

— Jeg tror ikke de kommer til å ta ham. Det kjennes som om de ikke har noe å gå på.

Det samme sier 16 og 17 år gamle Anna Staaf og Julia Asplund. - Det kjennes skummelt om dette er en ny Palme-sak, sier de.

— Anna Lindh var en av de få politikerne vi virkelig hadde respekt for. Det var fordi hun var kvinne, hun var veldig dyktig og veldig ærlig, oppsummerer de to jentene.

I køen som dannet seg foran kondolanseprotokollen gråt mange stille.

— Dette er et sjokk. Dette er vir-kelig uvirkelig, sier 32 år gamle Hania Shalaly til NTB. Han beskriver Anna Lindh som et underbart menneske.

— Jeg traff henne flere ganger. Hun var sympatisk, lysende, veldig kompetent og underbar, sier Shalaly til NTB. Shalaly er selv aktiv sosialdemokrat.

— Man blir sint, veldig sint for at det har hendt. Samtidig spør man seg om hvordan dette kunne skje, at det er en mangel på sikkerhet for politikere. Dette er andre gangen det hender i Sverige, sier Shalaly.

Også inne i varehuset NK snakket mange om gårsdagens dramatiske hendelse. Samtidig patruljerte uniformert politi varehuset i håp om at det skal finnes noen blant publikum som kan gi bidrag til at politiet greier å ta gjerningsmannen.

— Dere tar ham aldri. Dette blir en ny Palme-sak, utbryter en mann som sitter ved et bord inne i kafete-riaen på NK.

— Det er for tidlig å si, svarer politiinspektør Carina Olsson ved Stockholms-politiet.

— Det er så mange spekulasjoner nå. Vi får bare håpe, sier politiinspektøren, også hun tydelig preget etter nyheten om at Sverige har mistet sin utenriksminister.

Sykepleierne Christina og Camilla fra Radiumhemmet legger ned blomster utenfor Karolinska sykehuset i Stockholm etter at nyheten om at den svenske utenriksminister Anna Lindh døde torsdag morgen av skadene hun fikk etter å ha blitt knivstukket onsdag. <br/> FOTO: Claudio Bresciani / SCANPIX
FOTO: Claudio Bresciani / SCANPIX