Det var tidsskriftet SD-Kuriren som tilhører det høyreekstreme Sverigedemokraterna, som på sin hjemmeside 10. januar utlyste konkurransen.

Den militante Hizbollah-bevegelsens TV-kanal i Libanon, al-Manar, viste torsdag et innslag om konkurransen, der det ble hevdet at Sverige nå også er ute etter å fornærme profeten, ifølge Expressen.

Religionshistorikeren Jonas Gärde, som bor i Beirut, sier at sendingen i beste sendetid må ha blitt sett av millioner av mennesker i Libanon, andre arabiske land og Iran.

Ifølge Gärde var budskapet i programmet at en svensk avis vil avbilde profeten for å provosere og vise at «demokrati er viktigere enn religion».

Urolig Slike meldinger i utenlandske medier gjør utenriksminister Freivalds urolig.

– Jeg tror det skaper en åpenbart farlig situasjon. Jeg kommer under alle omstendigheter til å forsvare trykkefriheten, men SD-Kurirens provokasjon tar jeg bestemt avstand fra. Det er total mangel på respekt, sier hun.

Hun finner det svært alvorlig at en gruppe ekstremister som SD utsetter svensker og svenske interesser for fare.

Freivalds møter fredag muslimske religiøse ledere i Stockholms moské i forbindelse med fredagsbønnen. Samtidig arbeider svenske diplomater i de berørte land for å forklare at det som er skjedd, ikke er regjeringens skyld.

– Jeg ber om unnskyldning for at vi i Sverige har enkelte personer som er så hensynsløse og bevisst krenker andre menneskers religion, sier hun.

Freivalds uttrykker tilfredshet over at ingen svenske aviser har trykket Muhammed-tegningene.

Ga etter Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson forsvarer publiseringen av tegningene. Han sier beslutningen ble tatt i november for å vise solidaritet med Jyllands-Posten og med Danmark.

Likevel besluttet SD-Kuriren senere torsdag å avstå fra videre publisering av Muhammed-tegninger «av hensyn til svenske liv».

SD-Kurirens redaktør Richard Jomshof sier han har fått flere titall anonyme trusler via e-post, enkelte av dem dødstrusler.