Omkring 40 personer er alvorlig eller kritisk skadd etter at to palestinske selvmordsaksjonister sprengte seg selv i luften og en bilbombe gikk av med korte mellomrom i den jødiske delen av Jerusalem.

Klokken nærmet seg midnatt i sentrum av Jerusalem. Unge mennesker strømmet til barene og restaurantene i gågaten Ben Yehuda etter at sabbaten i samvær med familien var overstått.

De valgte Ben Yehuda trass i at gaten tidligere har vært åsted for flere terroraksjoner. Da skjedde det alle frykter.

— Vi hørte et høyt smell. Alle skrek. Alle løp. Ingen visste hvor de skulle gjøre av seg, forteller et øyenvitne til israelsk fjernsyn.

To eksplosjoner kom med så kort mellomrom at de gikk i ett. Ambulanser strømmet til og startet arbeidet med å frakte skadde til sykehus.

Bilbombe

Da eksploderte nok en bombe. Denne gangen i en bil som var parkert 50 meter unna. Et øyenvitne som satt i en cafe like ved forteller at bilen blokkerte for ambulansene. Bomben eksploderte idet rundt 20 personer forsøkte å dytte den vekk.

I tillegg til seg selv, drepte de to palestinerne 12 israelere. 10 døde ganske umiddelbart, mens to døde noen timer senere på sykehus, ifølge israelsk politi. Opptil 180 personer kan være skadd, ifølge nyhetsbyrået DPA, som også melder at tilstanden er kritisk for mange av de skadde.

Yosi Mizrahi så det hele.

— Jeg så folk uten armer og en 10 år gammel gutt trekke sine siste åndedrett. Jeg har vanskelig for å tro at noen kan gjøre noe slikt, forteller Yosi Mizrahi.

I gatene begynte noen å rope "død over araberne". Andre satt stille, skalv og gråt.

Israels utenriksminister Shimon Peres sier at terroraksjonen i rekkevidde er uten sidestykke, og at Israel vil trekke sine konklusjoner deretter.

Den israelske regjeringen holder palestinernes president Yasser Arafat direkte ansvarlig for terroraksjonene.

Lover hevn

— Jeg kan forsikre dere at det kommer en reaksjon. Denne gangen blir det en reaksjon som står i forhold til den skrekkelige forbrytelsen, uttalte den israelske statsministeren Ariel Sharons talsmann, Raanan Gissin, til CNN.

Sharon var lørdag i USA, og skulle etter planen møte president George W. Bush mandag. På grunn av terroraksjonen er møtet framskyndet til søndag morgen. Etter møtet vil Sharon reise rett hjem til Israel.

Bush har allerede fordømt terroraksjonen, og krever at palestinerne arresterer de ansvarlige.

— Nå, mer enn noen gang tidligere, må formann Arafat og den palestinske selvstyremyndigheten, vise gjennom handlinger - og ikke bare ord - at de er forpliktet til å bekjempe terrorisme, sa Bush i en uttalelse til pressen.

USAs spesialutsending til Midtøsten Anthony Zinni overbrakte budskapet til Arafat.

— Jeg snakket med formann Arafat og gjorde det absolutt klart at de som er ansvarlig for å ha planlagt og utført disse angrepene må bli funnet og brakt for retten, sa Zinni i en uttalelse.

— Disse forferdelige handlingene kan bare bli forhindret hvis palestinerne handler på en helhetlig og vedvarende måte for å fjerne terrorister og bringe dem for retten, sa Zinni.

(NTB)

FORTVILET: En rasende israeler gråter på hjørnet av gaten hvor en serie av bomber rystet Jerusalem.
BEGGE FOTO: REUTERS