I intervjuet nekter kongen for å ha hatt kontakt med kriminelle, men han er mer vag når det gjelder beskyldningene om at han har besøkt strippeklubber.

Marianne Djudic, som er konsulent ved PR-byrået Taste, sier det er bra at kongen snakker ut, men at han burde ha gjort det tidligere.

— Dette har jo hindret ham i hans yrkesutøvelse, sier hun.

- Galgen

Olof Ruin, som er professor i statsvitenskap og grunnlovsekspert, er inne på det samme når han sier han burde ha svart på anklagene allerede da han møtte mediene under elgjakten i fjor. Da sa han bare at det var på tide å gå videre.

— Det kunne jo tolkes som at noe hadde skjedd. Jeg synes det hadde vært klokt om han sa da det han sier nå, sier Ruin.

— Nå får man anta at det han sier, er sant. Om det viser seg at det ikke er sant, om massemediene fortsetter og finner bevis, da blir situasjonen svært alvorlig for monarken, mener han.Også Peter Althin, som er leder i Den republikanske foreningen, mener kongen drøyde altfor lenge.

— For alle andre må det være opplagt at den som har et offentlig embete, svarer på kritikk, og som i dette tilfellet, alvorlige anklager. Nå har han gjort det under galgen, og det neste spørsmålet blir om det han sier er riktig, sier Althin.

Han mener naturlig nok at stormen rundt kongehuset burde åpne for ny debatt om monarkiet.

- Sjikanere

Henrik S. Järrel, tidligere konservativ riksdagsmann og stifter av det rojalistiske nettverket i Riksdagen, tror ikke intervjuet vil overbevise monarkiets motstandere.

— Man har bestemt seg for å stille spørsmål ved kongen, sjikanere ham og angripe hans integritetssfære, og da spiller det vel mindre rolle hva kongen sier, sier han.

Järrel tror at tilliten til kongen blant folk flest kommer til å stige igjen, og at han kan få økt sympati om han blir utsatt for langvarig hets.

AVVISER OPPLYSNINGENE: Det stormer igjen rundt kong Carl Gustafs privatliv. Bildet er fra hans og dronning Silvias besøk i Polen tidligere denne måneden.
FOTO: REUTERS / SCANPIX