— Det kommer ingen stekte spurver flygende om du ikke selv anstrenger deg for å gjøre ditt beste, sa kong Carl Gustaf i sin tradisjonelle juletale. -Å være pessimistisk hjelper ingen, verken deg selv eller andre, belærte kongen det svenske folk.

Egentlig startet det hele så godt. Kong Carl Gustaf ville så gjerne fortelle sine undersåtter om behovet for rettferdig fordeling av verdens ressurser. Men så gikk det altså galt. Kongen gikk over til å bli en slags rådgiver for dem som ikke har lyktes i livet. Han sa blant annet at "det gjelder å ta tak i sitt eget liv".

Tabloidavisene var ikke sene om å påpeke at hvis det er noe kong Carl Gustaf aldri har behøvd å gjøre så er det å ta ansvar for eget liv. Han lever godt på sin årlige apanasje på 40 millioner svenske kroner, og har i tillegg en formue på 259 millioner kroner. Derfor anklages han for hykleri.

— Dette er et slag i ansiktet på alenemødrene ute i forstedene og de hjemløse, sier forfatteren Alexandra Pascalidou til avisen Expressen. Den sosialdemokratiske politikeren Jan Emanuel Johansson kommenterer kongens flygende spurver slik:

-Kongen er jo selv født med tre gullskjeer i munnen!

(NTB)