— Jeg er sjokkert over at noe slikt kan skje i Sverige, her er det jo så trygt. Her hender jo liksom ikke slike ting, sier Souhaib Arfaoui (27).

Søndag formiddag ledet han den daglige bønnen i Stockholm Moskée, den største av sitt slag i den svenske hovedstaden.

— Blir redd

Arfaoui jobber i moskéen i helgene, og tar over imamens plikter når han er borte. Han er sterkt troende, og har nettopp kommet tilbake fra pilgrimsferd til Mekka.

— Det er er klart at man blir redd for at slike handlinger skal kobles til islam. Det pleier å være slik, at selv om det er en liten gruppe som utfører en handling så bruker man uttrykket islamsk terrorist. Du hører aldri snakk om kristen terrorist eller jødisk terrorist, sier han.

— Man blir lei seg. Det er så mye flott og vakkert i islam, men denne lille gruppen som bruker religionen som unnskyldning til å utøve vold blir dominerende i hvordan folk oppfatter muslimer. Og noen ganger kan man forstå det.

- Burde muslimer i Sverige vært tydeligere i å ta avstand fra terrorisme og vold?

— Hvorfor skal jeg ta avstand fra noe jeg ikke har gjort? Vi får alltid høre dette at vi burde ta avstand. Men det har ikke noe med meg å gjøre.

Avventer situasjonen

De svenske muslimene BT snakket med i formiddag var avventende, og ville ikke umiddelbart gå med på at det var snakk om organisert terrorisme med bånd til ekstremistiske islamske grupper. En antydet at det kunne være grupper som var ute etter å sverte islam. Andre mente det kunne være en sinnsforvirret person.

— Vi vet ikke hvem dette var, hvordan det ble organisert. Vi vet ikke så mye enda, sier Alistair Jakobsen (19), en svensk-kanadisk muslim som er kommet til moskéen for å be.

Han mener media forvrenger bildet av islam.

— Etter at kommunismen falt hadde vesten behov for en ny fiende. Det har blitt islam. Den liberalistiske/kapitalistiske ideologien benytter seg av dette fiendebildet til å drive imperialisme og kapre nye markeder.

Så lenge den vestlige verden ønsker å vedlikeholde dette fiendebildet vil ingenting endres, mener Jakobsen.

Flere moskéer

Stockholms gamle elstasjon på Sødermalm ble omgjort til moskée for ti år siden. I det svære bønnerommet kaster store buede vinduer en blek vintersol over de bøyde ryggene som vender seg mot Mekka. Fra de gamle stålbjelkene i taket henger tunge lysekroner.

— På fredager er her stappfullt, så vi må be flere ganger, og noen må be ute på gaten, sier Arfaoui.

— Derfor bygges det nå flere moskéer i andre deler av byen.

Den unge svensken, som kom til Sverige fra Tunisia da han var åtte, mener muslimer er godt integrert i Sverige.

— Bråket som var i Malmø, for eksempel, handler om ungdommer som har for lite å ta seg til. Det handler ikke om islam, sier han.

— Alle muslimer jeg snakker med er glad i landet sitt. De elsker Sverige og ville aldri gjøre noe for å skade sitt eget land. Muslimer har det godt her.