Handelsminister Maria Borelius har på sin side lønnet sine dagmammaer svart, men å benytte seg av svart arbeid anses som et mindre lovbrudd blant svensker flest enn det å ikke betale TV-lisens.

Det gjør imidlertid ikke saken bedre for noen av dem at både Stegö Chilò og Borelius har hatt høye inntekter samtidig som de har jukset samfunnet for noen tusenlapper.

— Skadeskutte

Svenske kommentatorer skrev i dag at avsløringene er svært pinlig for statsminister Fredrik Reinfeldts nye konservative regjering.

Flere krever at Stegö Chilò, som nå har det øverste ansvaret for Sveriges Television (SVT), må gå av.

— Hun har mistet sin troverdighet når det gjelder ansvaret for statlig rikskringkasting, sier lederen for journalistklubben i SVT, Kenneth Sundin, til DN.se.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sier han er skuffet over kulturministerens opptreden:

— Som kulturminister må man betale TV-lisens. At hun ikke har gjort det tidligere er svært alvorlig, og det er en feil som må rettes opp. Jeg er dessuten veldig skuffet over at jeg ikke visste om det, sier Reinfeldt til Dagens Nyheters nettutgave. Likevel vil han gi Stegö Chilò en ny sjanse.

Kulturministeren måtte også tåle kraftig kritikk fra opposisjonen i onsdagens partilederdebatt i Riksdagen:

— Det er et klart eksempel på hvordan en statsråd setter seg over loven, åpenbart en politisk demonstrasjon. Vi kommer tilbake til dette, men hva visste statsministeren om dette på forhånd? spurte Göran Persson, Sveriges tidligere sosialdemokratiske statsminister, ifølge nyhetsbyrået TT.

Kan bli anmeldt

Stegö Chilò risikerer både politianmeldelse og bot på grunn av de manglende innbetalingene som til sammen utgjør 15.000 svenske kroner. Selv hevder hun at det hele skyldes en feil, og at det kan ha sammenheng med at hun i perioder har bodd i utlandet.

Men ifølge svensk presse har hun ikke betalt lisensen siden 1990, og først fem år senere flyttet hun til Tyskland. Heller ikke hennes samboer har betalt lisensavgift i de 16 årene lisenskontoret har opplysninger om. Fem dager før Cecilia Stegö Chilò tiltrådte posten som øverste sjef for Sveriges Television meldte hennes mann for første gang fra at paret hadde fjernsyn.

- Angrer

Handelsminister Maria Borelius uttalte sent tirsdag kveld at hun er full av anger over å ha betalt dagmammaer svart til tross for at hun og mannen, ifølge avisen Expressen, tjente over 16 millioner svenske kroner på 1990-tallet.

Hun angrer også på sin første forklaring, som gikk ut på at hun ikke hadde råd til hvit dagmamma, og sier at hun innser at forklaringen har gjort situasjonen verre.

Både Stegö Chilò og Borelius er blant ministerne det er blitt stilt flest spørsmål ved, blant annet hvorvidt de har nødvendig kunnskap og erfaring.

Stegö Chilòs renommé er heller ikke blitt bedre etter at hun rett etter utnevnelsen avslørte overfor journalister at hun ikke visste at hun som kulturminister også har ansvaret for idrett.