Svenske mannsaktivister jubler, mens det kristelig-konservative partiet KD beskriver forslaget som en trussel mot familien.

Også regjeringen er i tvil, og vurderer om det ikke vil være klokere å bruke økonomiske tiltak for å få småbarnsfedre til å ta mer fri.

I fjor tok nybakte svenske mødre ut 81,3 prosent av permisjonsdagene de hadde rett til, mens fedrene bare tok ut 18,7 prosent. Hver tiende svenske småbarnspappa tok seg ikke fri for å være sammen med barnet i det hele tatt, skriver Aftonbladet.

Skader

Utrederen Karl-Petter Thorwaldsson mener barna betaler for denne utviklingen i form av en altfor dårlig kontakt med sin egen far.

Kvinnene blir også skadelidende, sier Thorwaldsson ifølge den populære Stockholm-tabloiden.

— Kvinnene betaler i form av mer utrygge ansettelsesforhold, dårlige karrieremuligheter og mye lavere lønn. I dag tjener kvinnene 71 prosent av det mennene tjener, og det skyldes ofte at de bare kan jobbe deltid fordi de bruker så mye tid på barna, mener Thorwaldsson.

Som utreder har han hatt som mål å skape en såkalt kjønnsnøytral barnetrygd. I dag kan permisjonstiden tas ut helt til barnet er åtte år, men ønsker Thorwaldsson ønsker å halvere denne uttakstiden - slik at permisjonsretten må brukes før barnet fyller fire.

Barnedager

Deretter skal foreldrene i stedet få ti såkalte barnedager per år, inntil barnet fyller ti. Disse dagene skal kunne brukes som ekstra feriedager, for eksempel hvis foreldrene ønsker å følge barna på skoleutflukter eller lignende.

— Dette er ordninger som vil være svært vanskelige å kontrollere. Derfor er det like bra om vi innfører en liberal ordning, sier Karl-Petter Thorwaldsson ifølge en artikkel på Aftonbladets nettsider fredag.

Ifølge Aftonbladets kollega Svenska Dagbladet kan Thorwaldsson ha lagt ned stort arbeid til liten nytte. Statsminister Göran Persson vil foreslå at svenskene beholder de gamle reglene for barnetrygd og permisjoner, skrev den konservative avisen denne uken.