Den konservative Stockholm-avisen Svenska Dagbladet og den sentrumsorienterte regionavisen Skånska Dagbladet risikerer å tape nesten 50 av de 65 millioner kroner begge aviser nå mottar hvert år. Begge får støtten fordi de er såkalte nummer to-aviser.

— Dersom dette blir iverksatt, vil det nok få virkninger for norske aviser, sier ansvarlig redaktør Olav Terje Bergo i Bergensavisen.

- Berører mange i Norge

I likhet med de to svenske avisene er Bergensavisen en nummer to-avis. Avisen er også blant landets største mottakere av pressestøtte.

— Jeg håper Kulturdepartementet og politikerne kommer på banen i denne saken, det er det stor grunn til. Dette berører mange flere aviser i Norge enn i Sverige, sier Bergo, som ikke vil spekulere ikke hvilke konsekvenser avgjørelsen kan få for norske aviser.

Skal styrke mediemangfoldet

Subsidiene skal styrke mediemangfoldet ved å hjelpe nummer to-avisene til å overleve i konkurranse med nummer en-avisene. Men EU ser på subsidieringen som et konkurransevridende tiltak, og dermed ulovlig.

— Hele poenget med pressestøtten er at den skal være konkurransevridende. Den er et godt begrunnet tiltak, og jeg har tillit til at den fortsetter, sier Bergo.

I Sverige ser det ut til at regjeringen har gitt opp kampen. Statssekretær Jöran Hägglund i næringsdepartementet i Stockholm sa ifølge nyhetsbyrået TT mandag at spørsmålet nå ikke lenger er om støtten til de to avisene må bort, men når det skal skje. Svenskene ønsker minst fem års frist.

— Den svenske regjeringen har en uklar holdning til pressestøtte, og jeg er i tvil om hvor mye svenskene egentlig har kjempet for ordningen, sier Bergo.

- Lytter til gode argumenter

Kommisjonen ønsker ifølge Hägglund en kortere avviklingsperiode, men det er uklart hvor lang overgangstid den kan gå med på. Med tiden må støtten til de to avisene uansett ned til 17 millioner, som er «taket» EU har fastsatt for statsstøtte til andre aviser.

Som lobbyist i EU for europeiske aviser i flere år, er Bergos erfaring at EU-kommisjonen hører på fornuftige standpunkter.

— Du kommer ikke uten skrubbsår fra en duell med kommisjonen, men hvis du har en god sak og argumentasjonen holder vann, opplever jeg at de lytter. Slaget er ikke tapt, sier han.

FÅR FØLGER: BA-redaktør Olav Terje Bergo tror EU-vedtaket vil få følger også for norske aviser om det blir iverksatt.
TOR HØVIK (ARKIV)
FÅR SVI: Svenska Dagbladet blir rammet av den nye EU-bestemmelsen.