Ifølge en rapport fra menneskerettsorganisasjonen Amnesty International engasjerte foretaket IPC, som var et heleid datterselskap av Lundin Oil AB, sikkerhetsfolk som var trent opp av Executive Outcome. Executive Outcome var et av det sørafrikanske apartheidregimets mest brutale redskaper.

I Amnesty-rapporten heter det at IPC hadde engasjert sikkerhetsfolk som var "trent opp" av Branch Heritage. Branch Heritage var ifølge menneskerettsorganisasjonen "en avlegger av det private leiesoldat-selskapet Executive Outcome", og skulle hjelpe Sudans regjering med å garantere lov og orden i landet.

Krig i Kongo Ifølge Aftonbladet ble penger fra Lundins selskap til og med brukt til direkte finansiering av krig. Det skjedde i Kongo, der forretningsmannen Adolf H. Lundin spilte på begge hester, skrev avisen mandag.

Det Lundin-eide selskapet Tenke Mining Corporation hadde akkurat betalt 50 millioner kroner til et "samarbeidsprosjekt" med det statseide kongolesiske gruveselskapet Gecamines. Den daværende kongolesiske statssjefen Mobutu Sese Sekos finansminister Mawapanga Mwana sa at mesteparten av pengene skulle brukes til krigen mot Mobutus motstandere.

— Hva skal det være til å investere i gruvene, hvis vi ikke vinner krigen, spurte Mwana - men Mobutu tapte krigen. Men Lundin hadde helgardert seg, ved også å støtte Laurent Kabilia, som kjempet mot Mobutu og senere tok over som president, og som i sin tur ble drept i et statskupp i januar i år.

Carl Bildts rolle Affærene rundt Lundin Oil og dets eier har vakt sterk oppsikt i Sverige, ettersom tidligere statsminister Carl Bildt har vært styremedlem i selskapet, samtidig som han arbeidet som FNs utsending på Balkan. Bildt har tilbudt seg å trekke seg som FN-utsending, noe som har møtt oppgitte reaksjoner i den svenske regjering.

Utenriksminister Anna Lindh har framholdt at det ikke er Bildts FN-rolle, men hans styreverv i Lundin Oil som er problemet. Bildt mener på sin side at Lundin Oils virksomhet bidrar positivt til fredsarbeidet i Sudan.

Rapporten fra Amnesty som har utløst oppstyret i Sverige, ble lagt fram allerede i mai i fjor. Men først nå har finlesing av rapporten ført til at Adolf H. Lundin og hans aktiviteter er blitt førstesidestoff for svenskene.

(NTB)