– Han ble skutt og drept under demonstrasjonen. Han døde momentant, forteller den somaliske journalisten Mohamed Amin.

Journalisten ble skutt med overlegg i hjerteregionen, og det var ikke snakk om en ulykke, opplyser et annet øyenvitne til hendelsen.

Nina Ersman, som er talskvinne for det svenske utenriksdepartementet, bekreftet fredag ettermiddag at det var Martin Adler som ble drept i Mogadishu.

Adlers danske kollega sto bare 10 centimeter fra den svenske journalisten da han ble skutt. De to kikket på hverandre, og deretter så svensken ned mot brystet sitt og falt sammen, ifølge nyhetsbyrået TT, som har snakket med kollegaen.

– Full forvirring

Demonstrasjon ble arrangert til støtte for Islamsk rettsunion, den islamistiske alliansen som sikret seg militær kontroll over Mogadishu tidligere denne måneden.

Den svenske filmfotografen, som jobbet for den britiske TV-kanalen Channel 4, filmet de flere tusen menneskene som var samlet, da han ble skutt.

– Et skudd gikk av, han gikk i bakken og det var alt, sier avisen The Guardians korrespondent Xan Rice, som var til stede da angrepet skjedde.

– Det oppsto full forvirring. Vi ble skjøvet til siden og demonstrasjonen ble avlyst, legger han til.

Adler jobbet også for den svenske avisen Aftonbladet, bekrefter avisen.

Fordømmer drapet

Lederen i Islamsk rettsunion fordømmer drapet på den svenske reporteren.

– Vi fordømmer denne handlingen. Den er barbarisk, og vi vil straffe de ansvarlige. Jeg overbringer mine kondolanser til den avdødes familie, landet hans og byrået han arbeidet for, sier sjeik Sharif Sheikh Ahmed til AFP.

– De som gjorde dette, er ikke ansvarlige mennesker, og de representerer ikke folket i Mogadishu, Islamsk rettsunion eller det somaliske folket, sier han.

Farlig by

Den islamistiske gruppen overtok kontrollen over Mogadishu 5. juni. Siden dette har flere vestlige journalister tatt seg inn i byen som tidligere ble vurdert som for farlig å ferdes i.

Flere tror bakgrunnen for drapet er konflikten i kjølvannet av karikaturene av profeten Muhammed som første gang ble trykket i den danske avisen Jyllands-Posten.

Den somaliske hovedstaden var tidligere preget av strid mellom ulike militsgrupper, noe som gjorde det ekstremt risikabelt for utlendinger å besøke byen. Etter at Islamsk rettsunion erobret byen har situasjonen blitt mer stabil, og flere vestlige journalister har tatt sjansen på å reise inn i byen.

Flere journalister er drept i Somalia i løpet av de siste årene. BBC-produsenten Kate Peyton mistet livet på jobb i landet i februar 2005.

Den svenske filmfotografen Martin Adler (med hvit skyggelue og kamera) ble skutt og drept da han filmet en demonstrasjon i Somalias hovedstad Mogadishu fredag. Han ble 47 år gammel.
REUTERS