Ifølge svenske medier fikk jenta en kraftig allergisk reaksjon etter å ha blitt brent av maneten, men det er ikke fastslått hvilken type det kan ha vært snakk om.

Professor Dan E. Nilsson ved universitetet i Lund, mener at jenta må ha kommet bort i en svært dødelig kubemanet, også kjent som sjøveps.

Utrolig giftig

— Kubemaneten er utrolig giftig og får man skikkelig kontakt med den, så overlever man ikke, sier Nilsson som forsker på arten.

Kubemaneten forekommer i Australia og Asia. I Australia er det dokumentert hundrevis av dødsfall etter nærkontakt med maneten, og dette er også det eneste landet som har utviklet motgift.

— Motgiften må imidlertid tas innen to minutter, sier Nilsson.

Lammer offeret

Kubemaneten lever nær land, er på størrelse med en håndball og har flere meter lange tråder.

— Den livnærer seg på fisk og reker som den lammer ved kontakt. Giften er så sterk at selv mennesker får krampe, blodtrykksfall og hjertestans ved berøring, forteller Nilsson.

Mange turister ble skrekkslagne vitner til dramaet som torsdag utspant seg på populære Klong Dao Beach i Koh Lanta, men kunne lite gjøre for å redde livet til den svenske jenta.

Lekte i vannet

— Jeg så at hun var svært forbrent, forteller svenske Lennart Tägtström, som forsøkte å gi førstehjelp til jenta.

— Beina og underkroppen var dekket av lange tråder, forteller Tägtström til exprssen.se.

Tre andre svenske jenter som lekte sammen med den omkomne elleveåringen ute i vannet, fikk også brannskader men overlevde.

— De andre jentene var også brannskadde, men ikke like ille. Jenta som døde må ha havnet midt inne i den, sier Tägtström.

Dan Martin, U.S. Geological Survey