Operasjonsleder Jonas Wikström opplyser på en pressekonferanse lørdag at de anser opplysningene om undervannsaktiviteten i Stockholms skjærgård som troverdige.

— Operasjonen har pågått i drøyt ett døgn etter informasjon fra en troverdig kilde. Jeg har derfor som operasjonsleder besluttet å øke antall enheter i området. Leteområdet defineres nå som Stockholms midterste skjærgård, sa Wikström under en presskonferanse lørdag ettermiddag.

Forsvaret i Sverige kaller det som utløste alarmen en «mulig utenlandsk undervannsaktivitet», skriver NRK.

- Russisk nødkanal

Svenska Dagbladet skriver i 21-tiden lørdag kveld at det var en nødsamtale på russisk i forkant av ubåtalarmen i Stockholms skjærgård. Den skal ha blitt oppfattet av svenske signalspanere før alarmen gikk.

Samtalen skal ifølge avisens kilder ha blitt sendt på en spesiell radiofrekvens torsdag - en nødkanal som brukes av Russland.

Omtrent 14 timer etter dette, fredag 17. oktober, ble et fremmed fartøy oppdaget.

Ifølge avisen leter man etter en skadet, russisk ubåt. Svenske myndigheter skal også, ifølge avisen, ha registrert radiotrafikk mellom en sender i skjærgården og en sender i den russiske enklaven Kaliningrad.

Vil ikke svare på om det finnes bevis

Det skal ha blitt sett «et menneskeskapt objekt» i området fredag, sier kilder til Svenska Dagbladet. Det er ikke kjent hva slags objekt det dreier seg om eller nasjonaliteten på dette.

Ifølge kildene var det tips fra en privatperson som fikk det svenske forsvaret til å iverksette jakten.

Wikström opplyste på pressekonferansen at ett av skipene de setter inn er i Visby-klassen fra den svenske marinen. Båtene er rustet med sensorer for å fange opp undervannsaktivitet, opplyste han. Hvor mange båter det er snakk om eller hvor de kommer fra, vil han ikke svare på.

Operasjonslederen ville ikke svare på om de har funn eller konkrete bevis på at det faktisk har skjedd noe i Stockholms skjærgård.

Noen tidsgrense for hvor lenge operasjonen skal foregå, vil Wikström heller ikke gå inn på.

— Den pågår så lenge det trengs, sier han.

Et svært trafikert område

Wikström bekreftet på en pressekonferanse fredag at det er iverksatt en større operasjon, som involverer opp til to hundre tjenestemenn.

— Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert, og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier kommandør Jonas Wikström.

Militærstrategisk ekspert Stefan Ring ved Försvarshögskolan sa fredag til TT at det er registrert økt russisk aktivitet i Østersjøen den siste tiden, og at han mener det er viktig for Sverige å markere tydelig at de har kontroll på situasjonen.

Russisk aktivitet

De siste måneden er det kommet en rekke meldinger om hvordan russiske fly har krenket nabolandenes luftrom, også Sveriges. Wikström vil «overhodet ikke spekulere» på om den mistenkelige undervannsaktiviteten kan settes i sammenheng med krenkelsene.

Han vil ikke engang kommentere om det kan være snakk om at en ubåt har tatt seg inn i farvannet, slik det var flere eksempler på i 1980-årene da en store mengde krenkelser fra sovjetiske ubåter førte til krise mellom de to landene.

— Vi tar dette på største alvor, understreker Wikström.

Den første ubåtepisoden fant sted allerede i 1980, da et russisk fartøy ble observert ved Utö øst for Stockholm. Den største hendelsen var da ubåten U 137 gikk på grunn utenfor Karlskrona i 1981.

Stoltenberg orientert

Forsvarsminister Peter Hultqvist sa fredag kveld at han er fullt ut orientert om situasjonen og at han fortløpende holdes informert av forsvaret. Utenriksminister Margot Wallström ville ikke kommentere opplysningene.

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg er informert om de dramatiske meldingene om undervannsaktivitet i den svenske skjærgården.

— Jeg har fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm, men det er galt av meg å kommentere det nå, sa Stoltenberg til NRK fredag.

Det svenske forsvaret sier de har svært troverdige kilder på aktiviteten, og har satt ut flere hundre soldater for å finne det som kan være en ubåt.

— Nå tror jeg det er viktig å først få klarhet i hva det er som faktisk skjer, sier NATOs generalsekretær.