Myint Swe, som tok imot det norske kongeparet på flyplassen i Yangon søndag kveld, er fortsatt på USAs sanksjonsliste over personer det ikke er lov å gjøre business med. Det bekrefter det amerikanske Department of the Treasury til Bergens Tidende.

Kongeparet skal være på statsbesøk i Yangon hele uken. Myint Swe hilste Kong Harald og Dronning Sonja velkommen på Yangon International Airport sammen med konen Daw Khin Thet Htay.

«Det stemmer at Kongeparet ble mottatt av guvernøren for Yangon, Myint Swe, ved deres offisielle ankomst til Myanmar søndag kveld. Norge har ingen tiltak eller restriksjoner knyttet til enkeltpersoner i Myanmar,» skriver kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, i en epost.

Diktatorens nevø

Swe er nevøen til den tidligere diktatoren Than Shwe, ifølge rapporter fra den amerikanske ambassaden i Yangon som ble offentliggjort gjennom wikileaks. Han jobbet seg opp gjennom militæret til en stilling som Chief of Military Affairs Security, med ansvar for Yangon-regionen. Ifølge wikileaks var han diktatorens «øyne og ører i Yangon».

Det var Swe som hadde kommandoen da det burmesiske militæret slo knallhardt ned på munkeopprøret i 2007, den såkalte safranrevolusjonen. Flere ble drept og hundrevis fengslet.

«Han hadde operativ kontroll over den nylige aksjonen i Yangon. Myint Swe har stor makt over landets største by, noe som har gitt ham oppnavnet Greven av Yangon,» skriver den amerikanske ambassadøren i sin rapport.

Myint Swe ble nominert av militæret til å bli visepresident i 2012, men ble blokkert fra stillingen fordi en av sønnene hans er australsk statsborger.

Både Swe og konen Khin Thet Htay har vært på flere internasjonale svartelister.

Individuell vurdering

På 2000-tallet ble mange av de ledende figurene i militærjuntaen i Myanmar satt på sanksjonslister, også i Norge. Både president Thein Sein og speaker i parlamentet Shwe Mann var på listene til flere land, inkludert USA og Norge. Det var også Myint Swe og konen. Men mens Norge ikke lenger har sanksjoner mot enkeltpersoner, opprettholder amerikanerne tiltakene. Hverken Thein Sein eller Shwe Mann er lenger å finne på den amerikanske listen, der Myint Swe fortsatt oppført.

— Listene er individuelle, og det blir gjort vurderinger ut fra en rekke hensyn. Det ligger alltid et grundig arbeid til grunn når en person er på listen, sier talskvinne for Treasury Department Hagar Chemali, til Bergens Tidende. Hun bekrefter at Myint Swe fortsatt er oppført i listen.

Mistanke om korrupsjon

Tidligere i høst avslørte magasinet Irrawaddy at Myint Swe hadde gitt en stor kontrakt i Yangon til et ukjent selskap styrt av to kinesiske businessmenn. Prosjektet skal utvde bygrensene til Yangon, og inkluderer leiligheter, en skole og fem broer over elven, ifølge Irrawaddy.

Etter protester fra flere lokale politikere, ble kontrakten annullert.

Kongeparet er langt fra de eneste som har opptrådt med Yangons guvernør Myint Swe. Han var for eksempel tilstede på åpningen av EUs kontor i Yangon, sammen med EUs utenrikssjef Catherine Ashton og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi.

Fortsetter med sanksjoner

Amerikanske myndigheter har fortsatt en lang liste burmesiske personer og selskaper på sin sanksjonsliste. Senest i oktober ble Aung Thaung, som er parlamentsmedlem og businessmann, satt på listen, som administreres av The US Department of the Treasury.

«Ved å aktivt motarbeide den positive politiske og økonomiske utviklingen i Burma, bidrar Aung Thang til at vold, undertrykkelse og korrupsjon fortsetter,» sa Adam J. Szubin, direktør for Office of Foreign Assets Control, i en pressemelding.

Parlamentet i Myanmars hovedstad Nay Pyi Daw fordømte svartelistingen uten innvendinger.

SLO NED: Myint Swe, som tok imot kongeparet i Yangon søndag, ledet den militære aksjonen som satt en stopper for munkeopprøret i Yangon i 2007. Munkene ledet titusener i fredelig protest mot militærregimet flere dager på rad, før politi og militære styrker rykket inn med tåregass og skarpe skudd. Flere ble drept og hundrevis arrestert.
AP Photo/Mizzima news