Verken søndag eller natt til mandag ble det meldt om protestaksjoner mot valget 12. juni, ifølge BBC. Men unge tilhengere av den tapende presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi oppfordrer folk til å gå med svarte lys med grønne bånd, for å markere sorg over dem som er drept i demonstrasjonene.

Alle med bil oppfordres dessuten til å kjøre med lysene på i to timer på ettermiddagen for å markere «solidaritet med familiene til martyrene som er drept», ifølge en reformvennlig nettside.

Lørdag gikk sikkerhetsstyrker hardt ut mot dem som forsøkte å demonstrere, og minst ti mennesker ble drept i sammenstøt. Dette er det offisielle tallet, mens andre kilder mener at langt flere ble drept.

Ifølge iransk fjernsyn ble 457 mennesker arrestert.

Myndighetene har også sørget for enda vanskeligere forhold for både utenlandsk presse og iranske reformvennlige journalister, gjennom utvisninger, arrestasjoner og stenging av kontorer.

– Rett til protest

Den tapende presidentkandidaten, Mir Hossein Mousavi, kunngjorde i helgen at han fortsatt støtter demonstrantene.

– Å protestere mot løgn og fusk er deres rett, skriver Mousavi på nettsiden sin sent søndag kveld. Han skriver også at arrestasjonen av tilhengerne hans vil skape splittelse mellom samfunnet og landets væpnede styrker.

Samtidig understreker han at han ikke vil sette livene deres i fare, og at han fortsatt mener at valgresultatet bør granskes av en uavhengig komité.

Han kaller også medlemmer av den frivillige Basij-militsen og militæret «våre brødre», og at de beskytter «vår revolusjon og regimet».

Balansegang

Ifølge nyhetsbyrået AP kan det se ut som om Mousavi forsøker å dempe demonstrantenes krav slik at de ikke skal utgjøre en grunnleggende trussel mot det strenge islamske regimet.

Men uttalelsen kan også tolkes som en oppfordring til sikkerhetsstyrkene om å gå varsomt frem overfor demonstrantene, noe som igjen kan provosere den øverste ledelsen i landet. Uansett reflekterer uttalelsen Mousavis vanskelige balansegang mellom det islamske regimet og demonstranter som ønsker langt større reformer enn en ny president.

Les om splittelsen i det iranske presteskapet

Iranske myndigheter fortsatte mandag å anklage Vesten for å støtte «bråkmakerne» i Iran.

– Det er helt uakseptabelt at vestlige land fremmer anarki og vandalisme, sa talsmann for utenriksdepartementet, Hassan Qashqavi, på en pressekonferanse. Han utelukket ikke at Iran kan komme til å utvise enkelte europeiske ambassadører.

GRØNT FOR REVOLUSJON: Med grønne tørkler og bånd protesterer iranerne stadig mot styresmaktene i landet.
STRINGER/IRAN
OPPRØRSPOLITIET er sterkt til stede i gatene i Teheran.
STRINGER/IRAN