ANNE ÅNSTAD, NTBWashington

Al Gore mener president Bill Clintons skandaler ødela valgkampen, mens Clinton mener Gore har seg selv å takke som ikke brukte suksessen fra de åtte årene i Det hvite hus mer aktivt for å vinne folkets fortsatte tillit.

Noen dager etter at Gore offisielt hadde innrømmet valgnederlaget, møttes de to i Det hvite hus, og kilder sier til Washington Post at de to var meget frittalende overfor hverandre. De to hadde da nesten ikke snakket med hverandre på ett år, mens Gores valgkamp pågikk.

Gore gjorde det helt tydelig fra første stund at han ville ha Clinton minst mulig innblandet i valgkampen, og aller tydeligst ved å velge Clinton-kritikeren Joseph Lieberman som sin visepresidentkandidat.

Men Clinton fikk heller ikke drive valgkamp for Gore, til tross for hans enorme kontaktskapende evner og talegaver. Mange av Clintons støttespillere mener det var en stor tabbe av Gore ikke å bruke Clinton mer. De mener et flertall av folket har tilgitt Clinton for hans personlige skandaler.

Oppvask Ifølge Washington Posts anonyme kilder, var det Gore som ønsket møtet med Clinton. Clinton skal først ha blitt svært overrasket over Gores direkte tone, men var så kjapp med å skyte tilbake. Spørsmålet om hvorfor Gore med sin lange politiske karriere og suksess sammen med Clinton, likevel ikke klarte å vinne valget med stor margin, var tema for de to. Det blir også spørsmålet for det demokratiske partiet framover.

Ifølge de samme kildene var det et skikkelig oppvaskmøte, som begge følte var konstruktivt, men de kom ikke noe nærmere en enighet om hvorfor Gore gjorde det så dårlig.

Folk som står Gore nær sier til avisen at Gore aldri kom over at Clinton løy til ham om Monica Lewinsky-affæren, og at vennskapet deres ble ødelagt etter skandalen. Clinton på sin side skal ha vært overrasket over at Gore tok det så tungt som han gjorde.

Interessant Forholdet mellom de to er interessant fordi det også kan få betydning for Al Gores muligheter og vilje til å stille til valg om fire år igjen. Kommentatorer mener Gore bør opparbeide et bedre forhold til sin tidligere sjef dersom han skal ha noen sjanse for å bli nominert som det demokratiske parties kandidat.

Clinton skal fortsatt bo i hovedstaden. I helga ble Clintons mann, Terrence McAuliffe valgt til leder av det demokratiske partiet, noe som viser hvor stor innflytelse Clinton fortsatt vil ha i partiet. McAuliffe sa til TV-stasjonen NBC i helga at han ikke tror senator Hillary Clinton kommer til å stille som kandidat i 2004, men at han regner med at Al Gore gjør det.

— Nytellingen av stemmer i Florida vil vise at Gore vant, og han har krav på en sjanse til, sa han.