FRANK M. ROSSAVIK

CHRISTOS KOUMIDES

JUHA ROININEN (foto)

frank.rossavik@skynet.be

— Denktash ut! Denktash ut! Tusener av tyrkisk-kyprioter tok til gatene i Nicosia, nord for FNs buffersone, i Nicosia i går kveld etter at det ble klart at de hadde stemt ja til FNs fredsplan med stor margin.

Det faktum at gresk-kypriotene sa nei, og at det dermed ikke blir samling nå heller, så ikke ut til å kjøle ned stemningen. Her var det sang og leven, EU-flagg og fredsflagg og alle mulige flagg.

— Vi feirer at vi sa ja til fred og gjenforening. Vi feirer at dette forhåpentligvis gjør slutt på den internasjonale isolasjonen av Nord-Kypros. Og vi feirer at vi endelig kan bli kvitt Rauf Denktash, forklarer tyrkisk-kyprioten Vulkan Osman.

65 prosent sa ja i nord, mot rådet til president Denktash. 76 prosent sa nei i sør. Det siste ble møtt med fnys blant dem vi traff i nord-Nikosia:

— Vi har levd og åndet med Annan-planen i månedsvis, fulgt den steg for steg. Grekerne har ikke giddet å lese, bare hørt på demagoger, sier Osman.

Han håper EU vil sørge for enten at gresk-kypriotene ombestemmer seg eller at også Nord-Kypros får en form for medlemskap i Unionen.

Unge Hüseyin Ekinci sa han var skuffet, men også han mente at gresk-kypriotene hadde gitt blaffen.

— De har vært så opptatt med å bli EU-medlemmer at de ikke gadd bry seg med oss, mener Ekinci.

— Jeg håper at isolasjonen av oss slutter nå, men jeg er ikke sikker på om jeg tør tro det, legger han til.

I sør var tonen naturligvis en annen. I all hovedsak fulgte gresk-kypriotene oppfordringen fra sine ledere om ikke å feire eller triumfere i gatene. Bare noen få titalls mennesker samlet seg på Eleftherias-plassen, Fredsplassen, mest til ære for den internasjonale pressen:

«Nei til tyrkiske settlere og soldater. Ja til alle kyprioter», het det på engelsk på ett banner.

Da noen prøvde å dele ut kampanjeplakater fra dagene før, ble de raskt stanset. Her skulle ingen provoseres. Helst bare kypriotiske flagg og rolig feiring.

— Annan-planen ville vært et overgrep mot våre menneskerettigheter og en hån mot demokratiet. Nå må EU og FN ikke hevne seg på oss, men hjelpe frem en mer rettferdig avtale, sa Krinos Makrides, en av toppfigurene i nei-partiet Ny Horisont til Bergens Tidende.

Den unge jenten Yianna Ioannou var hyllet inn i et kypriotisk flagg og glad.

— Når vi blir medlem av EU om en uke vil vi kreve en ny og mer rettferdig fredsplan, der Tyrkia ikke lenger vil ha noen rolle på Kypros. Ja til tyrkisk-kyprioter, men nei til tyrkerne!

Kyprosý gresk-kypriotiske president Tassos Papadopoulos sa at «folkeavstemningen er ikke veis ende»:

— Vi vil si ja til en ny plan som er i begge parters interesse, sa han.

Men det er åpent hvordan det internasjonale samfunnet vil håndtere Kypros i fortsettelsen.

EU-kommisjonen beklaget i går kveld gresk-kypriotenes nei, men gratulerte tyrkisk-kypriotene med deres ja. Kommisjonen lovet å overveie tiltak for å redusere den internasjonale isolasjonen av Nord-Kypros, blant annet ved hjelp av økonomisk samarbeid.