Røykdisen over denne regionen er et årlig fenomen, som skyldes de mange påsatte skogbrannene særlig på Sumatra og Borneo. Men i år er problemet verre enn på mange, og nærmer seg nivået i 1997-98.

Singapore slo helsealarm lørdag da indeksen for luftforurensning nådde 128. Alt over 100 regnes som helsefarlig.

I Kalimantan, på indonesisk side av Borneo, var sikten mange steder nede i 50 meter. Mange hundre mennesker søkte medisinsk hjelp på grunn av luftveislidelser. På satellittbilder av området kunne en telle over 500 branner.

Indonesiske miljøvernmyndigheter er særlig bekymret for at de store torvområdene i Sentral-Kalimantan skal begynne å brenne. De brannene kan fortsette i årevis.

Også fra Malaysia kommer det rapporter om helsefarlig høye nivåer av røykdis i flere områder. Både Singapore og Malaysia har protestert overfor Indonesia fordi de ikke klarer å få kontroll over brannene.

Tømmer— og plantasjeselskaper beskyldes for å sette på branner for å rydde land for nyplanting. Også småbønder bruker mindre skogbranner for å rydde land, såkalt svibruk.

Men ofte kommer brannene ut av kontroll og sprer seg til store skogs- eller torvområder.

Det har blitt registrert over 500 skogbranner i Indonesia de siste dagene, denne i Pelalawan i Riauprovinsen. Tykk røyk fra de mange skogbrannene på Borneo og Sumatra har ført til stengte skoler og pustebesvær for befolkningen.
BEAWIHARTA
Tykk røykdis dekker flystripa på denne flyplassen i byen Kuching på Malaysias del av Borneo. De mange skogbrannene i nabolandet Indonesia sprer seg over store deler av Sørøst-Asia, og har ført til protester fra Indonesias naboland.
STRINGER/MALAYSIA