Ifølge forskerne er det været som er forklaringen på at den hissige og hardføre våtmarksmyggen ochlerotatus sticticus nå er på fremmarsj.

— Akkurat denne myggen er utrolig irriterende, sier Jan Lundstrøm ved universitetet i Uppsala til Aftonbladet.

— Det er klimaet som avgjør når myggen klekkes, forklarer Lundstrøm. Klekkingen starter når lengre tids tørke etterfølges av regn og flom.

Vil ha blod

Mens mygglarvene lever av bakterier og encellede dyr i det varme flomvannet, vil de voksne myggene ha blod. Det har mange svensker allerede fått merke.

— Noe av det spesielle med våtmarksmyggen er deres eksepsjonelle evne til å spre seg. De kan fly 10-15 kilometer, sier Lundstrøm til Aftonbladet.

I områdene rundt Linköping, Halmstad, Kristianstad, Gullspång og Hässleholm er det registrert enorme mengder av de hissige supermyggene. Også midt i Stockholm er den observert.

Verdensrekord

Bare i en eneste myggfelle i Enköping fanget forskerne hele 89.500 mygg i løpet av en natt. Det er trolig verdensrekord i myggtetthet.

Vanligvis finner folk det ubehagelig å oppholde seg i områder der det går 2-3.000 mygg i slike feller i døgnet.

At våtmarksmyggen i motsetning til sine artsfrender også i høy grad er aktiv om dagen, og går løs på sine ofre selv når solen steker og gradestokken viser 30 grader, bidrar heller ikke til å gjøre dem populære.

— Dessuten er den veldig aggressiv. I motsetning til andre mygger som oftest surrer rundt og er avventende, så går denne myggen rett mot målet og stikker direkte, forteller Lundström.