Bashir tiltales for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten i Darfur, sa domstolens talskvinne Laurence Blairon på en pressekonferanse i Haag onsdag.

Hun opplyste at tiltalen mot Sudans president omfatter i alt sju punkter, fem for forbrytelser mot menneskeheten og to for krigsforbrytelser.

Domstolen sa samtidig at den foreløpig ikke har funnet sterkt nok grunnlag til å tiltale Bashir for folkemord.

Det er første gang at Den internasjonale straffedomstolen ICC utsteder arrestordre mot en regjerende statssjef siden domstolen ble opprettet i 2002. Aktor sier han har sterke bevis mot presidenten.

– Over 30 vitner vil forklare for domstolen hvordan han styrte alt, og vi har sterke bevis for hans hensikter, sa ICCs sjefaktor Luis Moreno Ocampo tirsdag.

Les også: – Har sterk sak mot Sudans president

– Nykolonialistisk plan

Sudans myndigheter rykket straks ut og fordømte arrestordren og tiltalen. Presidentrådgiver Mustafa Osman sier at ICCs beslutning er ledd i en «nykolonialistisk plan», og at regjeringen ikke er overrasket.

– De ønsker ikke at Sudan skal bli stabilt, sier han.

Bashir selv kommenterte utsiktene til å få en arrestordre på nakken da han talte på et møte med tilhengere i Nord-Sudan tirsdag.

– De kan spise den, sa han, og kalte arrestordren en del av en vestlig konspirasjon.

De første internasjonale reaksjonene på arrestordren er overveiende positive. USA, Frankrike og Tyskland var blant de første landene som uttrykte tilfredshet, men USA ba samtidig alle parter i Sudan vise tilbakeholdenhet. Menneskerettighetsgruppene Human Rights Watch og Amnesty International ga sin fulle støtte til ICCs beslutning.

Stor betydning

Arrestordren får stor betydning både for Sudan og ICC, sier jurist og folkerettsekspert Morten Bergsmo ved PRIO til NTB.

– Fordi Sudan ikke er medlem av ICC, var det FNs sikkerhetsråd som satte ICC i stand til å etterforske og straffeforfølge overgrep i Darfur. Det var i seg selv en milepæl i ICCs utvikling, sier Bergsmo til NTB.

Han sier arrestordren ikke kommer som noen overraskelse, men at den har stor betydning for strafferettspleiens svar på overgrep i Sudan.

Ifølge Bergsmo vil det på lang sikt kunne undergrave en internasjonal domstols troverdighet om dens ordrer ikke respekteres, for eksempel ved at Bashir ikke blir arrestert.

– I praksis kan imidlertid tiden virke i favør av ICC. De aller fleste personene tiltalt av Jugoslavia— og Rwanda-tribunalene er til syvende og sist blitt pågrepet og stilt for retten. Hvem trodde at statslederne Slobodan Milosevic, Charles Taylor og Saddam Hussein skulle bli straffeforfulgt da de først ble internasjonalt ettersøkt? sier han.

Les også: Ber Sudan samarbeide

Kina og AU imot

Kina, Den afrikanske union og Den arabiske liga mener en tiltale kan destabilisere regionen, skade en eventuell fredsprosess i Darfur og sette fredsavtalen for Sør-Sudan i fare.

Sikkerhetsrådet har mulighet til å utsette straffeforfølgelsen av bestemte personer for ett år av gangen hvis det kan påvirke fredsprosesser negativt. Ifølge nyhetsbyrået AP er det imidlertid ikke fastsatt noe møte i FNs sikkerhetsråd for å drøfte den sudanske presidentens skjebne.

FN sier at så mange som 300.000 mennesker er drept i Darfur siden konflikten brøt ut i 2003. Sudan sier på sin side at 10.000 har dødd.

Ytterligere 2,7 millioner mennesker er drevet på flukt under konflikten som begynte da ikke-arabiske stammer gikk til opprør mot regjeringen og regjeringsstyrte militser angrep sivilbefolkningen.

ZOHRA BENSEMRA / Reuters