Avtalen har som formål å få stanset fem år med opprørsvirksomhet i grenseområdet mellom de to landene, inkludert i Darfur.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Senegals president Abdoulaye Wade var vitner da Sudans president Omar Hassan al-Bashir og Tsjads president Idriss Déby undertegnet avtalen og tok hverandre i hendene i presidentpalasset i Dakar.

Avtalen ble undertegnet etter at Wade i over et døgn hadde jobbet for å få de to presidentene sammen. De er i Dakar i forbindelse med et toppmøte i Den islamske konferanseorganisasjonen.

I og med avtalen forplikter de to presidentene seg til å respektere en rekke tidligere avtaler som ikke er blitt innfridd og derfor har ført de to landene til randen av krig.

I løpet av de siste fem årene er det undertegnet seks avtaler mellom de to landene. Begge presidentene beskylder den andre for å støtte opprørsbevegelser som vil styrte deres regjeringer.

Opprørere fra Tsjad har jevnlig brukt Darfur-området som base for angrep inn i Tsjad. Sudan på sin side beskylder Tsjad for å ha støttet opprørsgrupper i Darfur.

En halv million mennesker som er på flukt, holder til i de tørre områdene i det østlige Tsjad. Noen av dem er folk fra Tsjad som har måttet rømme fra kamphandlinger, mens andre er flyktninger fra Darfur.

Det var lagt opp til at avtalen skulle undertegnes onsdag kveld, men da dukket ikke Bashir opp, angivelig på grunn av hodepine. Wade, Ban og Déby ventet forgjeves og synlig irritert i flere timer.

Avtalen forutsetter opprettelsen av en kontaktgruppe bestående av utenriksministre fra flere afrikanske land, som skal møtes hver måned for å sikre at avtalen blir respektert.