I går morges stanset valgkampen foran dagens irske folkeavstemning om Nice-traktaten. Det er en irsk tradisjon å la folk få sjelefred ett døgn før valg.

Og irene har sannelig litt å gruble på. Begge sider har i kampanjens siste fase fremmet stadig mer tvilsomme påstander om hva et ja eller nei til Nice vil føre til. Ja-siden har hevdet at et nei til Nice vil stoppe østutvidelsen og sette Irland i den europeiske skammekroken for godt.

Nei-siden påstår at Nice-traktaten truer Irlands nøytralitet, svekker demokratiet og skaper et mer kapitalistisk Europa. Og ifølge nei-siden vil et nei til Nice knapt ha noe som helst å si for utvidelsen.

Om irene er forvirret, kan de knapt klandres. Og nettopp forvirringen kan være nei-sidens beste våpen. Den kan få mange til å sitte hjemme. Valgeksperter sier at ja-siden vil vinne hvis valgdeltakelsen overstiger 45 prosent. Da nei-siden vant avstemningen om Nice i fjor, var deltakelsen på bare 32,9 prosent.

Så selv om meningsmålingene viser at ja-siden leder klart, tygges det negler så det står etter i Dublin.

En av de nervøse heter Arthur Forbes og er direktør for Brussel-kontoret til den irske industri— og arbeidsgiverorganisasjonen IBEC.

— Et nytt nei vil være en katastrofe for Irland, rett og slett fordi det vil føre til at vi mister mange venner i Europa. Vi vil bli anklaget for å være egoistiske som ikke slipper de østeuropeiske landene inn i EU, vi blir stemplet som EUs bråkmakere. Et nytt nei til Nice, selv etter at Irland fikk gjennom visse modifikasjoner på toppmøtet i Sevilla, vil svekke vårt image sterkt, sier Forbes til Bergens Tidende.

For øvrig står regjeringen for det som nok er det frekkeste påfunnet i Nice-kampanjens sluttfase. De siste dagene har Irlands 100.000 bønder uventet fått sjekker pålydende til sammen 441 millioner euro ý 3,2 milliarder kroner - i posten.

Det dreier seg om en delbetaling av de årlige landbrukssubsidiene, men aldri har så mange penger kommet så tidlig på høsten.

Irlands landbruksminister hevder den rundelige betalingen skyldes at bøndene har opplevd dårlig vær og høyere kostnadsnivå, og benekter enhver forbindelse til lørdagens folkeavstemning. Talsmenn for nei-siden hevder på sin side at regjeringen prøver å bestikke bøndene til å stemme ja.

Valglokalene i Irland vil være åpne til klokken ni i kveld. Opptellingen finner ikke sted før søndag.