Like etter rente «Wilson Garston» på grunn ved Helsingborg med en fart på 10,4 knop. Til alt hell unngikk skipet og mannskapet på åtte mann store skader. Uhellet inntraff julaften ettermiddag.

Den 33-årige overstyrmannen på broen har offisielt fått målt alkoholnivået i blodet til 0,34 i promille. Han hadde også tatt to smertestillende tabletter, kom det frem da mannen i dag ble fremstilt for tingretten i Helsingborg.

Han hadde sovnet ved roret gjennom det trange og sterkt trafikkerte Öresund.

Tilstår — Jeg erkjenner hva jeg har gjort. Men jeg godtar ikke å sitte i varetekt, uttalte russeren i retten.

Dommeren bestemte like fullt at mannen skulle tilbringe romjulen i varetektsfengsel, mistenkt for sjøfyll.

Fartøysinspektør Tore Dahl forteller til radio Kristianstad at fergen «Aurora» prøvde å kalle opp «Wilson Garston» før grunnstøtingen. De fikk aldri svar.

Den svenske sjøfartsinspeksjonen er ikke nådig i sin kritikk, men berømmer mannskapet på «Aurora».

— Det er livlig trafikk i sundet og veldig trangt. Heldigvis er både de svenske og de danske offiserene på fergene veldig oppmerksomme, sier overinspektør Gunnar Zahlee til nyhetsbyrået TT.

Krevde løslatelse Ifølge Helsingborg Dagblad krevde 33-åringens advokat Ulf Juhlin at russeren måtte slippe varetekt. En promille på 0,34 er ikke nok til å bli fengslet, mente han.

Aktor Karoline Fridolf hevdet derimot at det er snakk om et grovt lovbrudd fordi mannens handlinger var en fare for sjøsikkerheten. Hun hevdet også at det ville være fare for at mannen kunne unndra seg straffeforfølgelse.

Administrerende direktør Øyvind Gjerde i bergensrederiet Wilson sier til bt.no at båten nå har gått fra Helsingborg i retning Riga. Han vil ennå ikke spekulere i hvilken reaksjon styrmannen vil få fra sin arbeidsgiver.

— Det er underlig at de velger å holde ham i varetekt, sier Gjerde.

PÅ GRUNN: Skuelystne strømmet til havaristen. I dag gikk lasteskipet Wilson Garston fra Helsingborg.
JOHAN NILSSON / REUTERS