Nesten 12.000 kvinner over 50 år deltok i studien, og av disse utviklet 392 brystkreft i løpet av de ti årene studiearbeidet pågikk. Blant kvinnene som spiste folat, avtok risikoen for brystkreft med 44 prosent, skrev Stockholm-avisen Dagens Nyheter torsdag.

Studien er offentliggjort i nyeste nummer av det amerikanske fagtidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition. Den offentliggjøres rett før det svenske mattilsynet skal legge fram sin beslutning i spørsmålet om svensk mel skal tilsettes folat.

Dette spørsmålet har vært omstridt i Sverige i årevis. Folat, et B-vitamin som kroppen trenger til hjelp med celledeling og produksjon av blodlegemer, fins først og fremst i lever, appelsinjuice og grønnsaker som brokkoli og spinat.

Folat kan beskytte mot den alvorlige fosterskaden ryggmargsbrokk, og gravide anbefales derfor å spise mye av stoffet. Skeptikere advarer mot effektene av høyt folatbruk på andre enn ufødte barn, skriver nyhetsbyrået TT. (©NTB)