RUNE SÆVIK Jakarta/Oslo

En tredje student, Bente Robertsen (24) fra Sandnes, er alvorlig, men ikke livstruende skadd. -— Jeg kan bekrefte at de to er funnet omkommet. Vi vet lite annet enn at de ble funnet sammen med ca 20 andre inne i kinolokalet som brant ned, opplyser ambassadør Sjur Torgersen på telefon til NTB fra Jakarta. Ambassadøren forteller at den tredje studenten som ble hardt skadet i brannen var i ferd med å bli overført til et sykehus i Singapore fredag ettermiddag. Det tok noe tid før den norske ambassaden klarte å finne ut at de to norske studentene hadde omkommet, fordi overlevende og skadde etter brannen var blitt spredt rundt på flere lokale sykehus. -- Vi har nå fullt fokus på Bente Robertsen, som er alvorlig, men ikke livstruende skadd. Hun blir evakuert til Singapore akkurat i dette øyeblikk, fortlate Torgersen ved 15-tiden. Ambassadens viktigste jobb blir i tillegg å bistå de pårørende og de fire andre norske studentene som tilhører samme gruppe. Torgersen sier det er for tidlig å si hva de andre norske studentene vil gjøre -- om de blir eller reiser hjem. -- Akkurat nå er de for opptatt av det som har skjedd, sier han.

Ukjent brannårsak De tre norske studentene oppholdt seg i kinoen torsdag kveld, da det brøt ut brann i bygningen som ligger sentralt i byen Yogyakarta, ved 23-tiden lokal tid. Det skal ha vært om lag 100 personer i kinoen. Minst 20 skal nå være funnet omkommet, mens det er et ukjent antall skadde. De tre norske studentene tilhører en gruppe på sju siviløkonom-studenter fra Høgskolen i Agder og deltar i et utvekslingsprogram med en av de største Indonesiske universitetene, Gadjah Mada. Det er i alt fire kinolokaler i bygningen som brant ned. Øyenvitner har opplyst at de hørte en eksplosjon før brannen startet, men ifølge Sjur Torgersen er det ingenting som tyder på at brannen har noen sammenheng med de siste dagers opptøyer i Indonesia. Yogyakarta skal være en relativt rolig by, som har vært skånet for de voldsomme opptøyene. -- Politiet etterforsker nå brannen, men foreløpig er brannårsaken ukjent, opplyser Torgersen. De fire norske studentene som ikke var med på kino da brannen brøt ut, reiste umiddelbart ut til sykehuset for å være hos den hardt skadde jenten, som lå på intensivavdelingen. Ambassadør Sjur Torgersen har bedt den norske sjømannspresten i Singapore om å komme til Yogyakarta for å bistå studentene. Ambassadesekretæren dro også fra hovedstaden Jakarta for å hjelpe til.

-- Grusomt Meldingen om brannen ble mottatt med sjokk og sorg på Høgskolen i Agder fredag morgen. Undervisningen for siviløkonomstudentene i Kristianand ble avlyst. -- Vi har opprettet kriseberedskap med prest og psykolog på høgskolen, og flere har benyttet seg av denne tjenesten i dag. Dette er helt grusomt for venner og pårørende, og det har satt sitt preg på hele skolen, sier rektor ved Høgskolen i Agder, Knut Brautaset, til NTB. Han har snakket med de fire studentene i Yogyakarta som ikke var involvert i brannen, og sier de er svært oppskaket over det som har skjedd. En representant fra høgskolen er bedt om snarest å reise til Yogyakarta for å ta seg av studentene, som bare hadde vært på Java i noen få uker da tragedien rammet dem. Studentutvekslingen mellom Høgskolen i Agder og det Indonesiske universitetet er finansiert av Utenriksdepartementet, og tilbyr de norske studentene et halvt års opphold i Yogyakarta.