-Vi kan bekrefte at de tre norske studentene er lokalisert i god behold, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Kristin Melsom til bt.no.

Søndag kom de tre nordmennene til et tynt befolket område i Sichuan, åtte dagsmarsjer fra området de sist meldte seg fra et par dager før jordskjelvet. Karstein Noremark (26) fra Karmøy, Solveig Stornes (23) fra Molde og Nicolai Rypdal Tallaksen (24) fra Vestnes visste ikke at de var savnet da en parkansatt fant dem, i følge vg sine nettsider.

Den 10. mai, to dager før jordskjelvet, sendte en av nordmennene en sms til en bekjent om at de skulle på tur i et fjellområde i grensetraktene mellom den jordskjelvrammede Sichuan-provinsen og Yunnan-provinsen i Kina. Siden hørte ingen noen fra dem, før i dag.

Fantastisk tur

- Vi har gått gjennom området siden 10. mai. Vi har hatt det fantastisk og hatt strålende dager. For et par dager siden fanget vi opp noe om jordskjelvet, men forsto ikke omfanget og så ingen grunn til å melde fra. Vi kunne heller ikke, fordi det ikke har vært mobildekning noe sted på turen, forteller Karstein Noremark til VG Nett etter at de har forsikret om at de er i god behold.

Noremark studerer antropologi ved Universitetet i Bergen, og er ved Yunnan Nationalities University i Kunming som et ledd i et utvekslingsprogram mellom Universitetet i Bergen og kinesiske universitet.

Tok det på alvor

I tillegg til de tre norske studentene besto reisefølget av en amerikaner, en tysker og en spanjol. Da følget ikke lot høre fra seg på flere dager, satte den norske ambassaden inn store ressurser på å finne nordmennene. Området følget skulle gå tur i har ikke mobildekning til vanlig, men grunnet de alvorlige omstendighetene rundt jordskjelvet brukte ambassaden store ressurser for å få oversikt over hvor de kunne være.

— Vi har to personer fra ambassaden som lørdag dro til Kunming, byen hvor nordmennene studerer, for å snakke med venner av dem og kartlegge mest mulig av den eksakte reiseruten. I tillegg drar ytterligere to personer fra ambassaden til Cheng Du i dag, for å få snakket med lokale myndigheter og koordinert et samarbeid, sa Ole Breidal, kulturattache ved den norske ambassaden, til bt.no tidligere i dag.

Trodde ikke de var i fare

UiB-professor Gunnar Håland mente fra starten av at det ikke var grunn til bekymring.

– Hvis de var i selve Lake Lugu-området er det ikke problematisk, fordi husene der ligner på gamle norske laftehus med to, toppen tre etasjer. Om de har gått i fjellet, så ville de nok også bodd i liknende hus hos lokalbefolkningen. Så jeg tror ikke det er noen fare, sa Håland til BT i går.

Heldigvis hadde professoren rett. Vestlendigene kom til rette idag rundt 18-tiden lokal tid.

En mann går gjennom ruinene av en bygning i den jordskjelvrammede byen Beichuan i Kina. Mannen leter etter sin åtte år gamle datter som er savnet etter at en skole raste sammen i byen etter jordskjelvet mandag.
SCANPIX