Rikmannshjemmene i Beverley Hills og dataindustrien i Silicon Valley ble rammet like hardt. Heiser ble stående midt mellom etasjer, trafikklys sluknet og forberedelsene til årets Oscar-utdeling måtte avbrytes.

Alt fra lyskastere til hårfønere sviktet, og prøvene før søndagens glitrende show ble avbrutt. Men krisen i California handler om mye mer enn opphissede filmstjerner som ikke får lys rundt sminkespeilene sine.

Varme Den direkte årsaken til tirsdagens strømbrudd var uvanlig varmt vær på det som offisielt skulle være årets siste vinterdag. Kraftkrisen bunner imidlertid i et mislykket forsøk på å avregulere kraftmarkedet i California.

De store kraftselskapene Pacific Gas and Electric og Southern California Edison har ikke fått lov til å sette opp prisene, selv om de må importere strøm fra andre delstater for å dekke kundenes behov. Denne importstrømmen må de betale markedspris for.

Samtidig stiger etterspørselen etter strøm stadig, og det i en delstat som ikke har bygd noe nytt kraftverk på lang tid. Reparasjonsarbeider flere steder på nettet og brann i en transformatorstasjon fikk problemene til å toppe seg denne uken.

Krise USAs energiminister Spencer Abraham advarer om at landet som helhet står overfor sin verste kraftkrise siden 1970-årene. Han mener at problemene i California ikke skyldes spesielle forhold i denne delstaten, og spår strømmangel over hele kontinentet.

–Strømkrisen gir oss ikke bare tynnere lommebøker, men vil endre hele vår livsstil, advarer Abraham. Han påpeker at det ikke bare er etterspørselen etter elektrisitet som vokser, amerikanerne forbruker også stadig mer naturgass.

Oljebransjen varsler på sin side høyere bensinpriser foran sommferie-sesongen. Amerikanske bensinprodusenter bestemte seg for å øke prisene allerede før organisasjonen av oljeeksporterende land OPEC sist lørdag varslet nye kutt i produksjonen.

NTB