Pakistanske myndigheter sier de vil tillate at Benazir Bhuttos grav åpnes slik at dødsårsaken kan undersøkes grundigere, dersom Bhuttos parti ønsker dette.

Bhuttos partifeller mener myndighetene prøver å skjule at opposisjonslederen ble skutt og med det underslå at de ikke hadde sikret henne godt nok vakthold. Videoen som bt.no viser i denne artikkelen, gir skeptikerne økt tro på at myndighetene snakker usant.

Innenriksdepartementet hevder at Bhutto døde av hodeskader å ha blitt kastet mot soltaket på bilen etter en bombeeksplosjon. Det er ikke funnet kuler eller granatsplinter, ifølge myndighetene.

Skuddsår En av Bhuttos nærmeste medarbeidere sier lørdag at opposisjonslederen hadde et skuddsår i hodet. Bhuttos talsperson Sherry Rehman sier hun var i den tidligere statsministerens bilkortesje da den ble angrepet og avviser myndighetenes påstand om at Bhutto ikke ble skutt.

– Jeg var en del av gruppen som stelte henne før begravelsen. Jeg så merkene etter en kule som hadde gått inn i bakhodet hennes og kommet ut på andre siden, sier Rehman.

Selv om myndighetene tilbyr seg at Bhuttos legeme kan bli frigitt for gransking av uavhengige fagfolk, vil de ikke ha hjelp fra utlandet til å oppklare drapet.

– Vi trenger ikke verdenssamfunnets hjelp. Vi kjenner til forholdene i landet og de nærmere omstendigheter bak drapet, det gjør ikke andre land, sa innenriksdepartementets talsmann Javed Cheema på en pressekonferanse i Islamabad lørdag.

Benekter

Det pakistanske innenriksdepartementet hevder også å ha bevis for at al-Qaida står bak drapet på opposisjonslederen.

Opprørslederen Baitullah Mehsud benekter at han har noe med drapet på Benazir Bhutto å gjøre.

– Jeg benekter det på det sterkeste. Stammefolk har sine egne skikker. Vi angriper ikke kvinner, sier opprørslederens talsperson Maulvi Omar.

Mehsud anses som lederen av styrker som støtter Taliban i stammeområdene i Sør-Waziristan, hvor også al-Qaida-medlemmer er aktive.

Ifølge innenriksdepartementet har pakistanske myndigheter blant annet et opptak av en telefonsamtale der opprørsleder Baitullah Mehsud gratulerer sitt folk for å ha utført drapet på Bhutto.

– Konspirasjon – Han var ikke innblandet i angrepet. Dette er en konspirasjon fra myndighetenes, hærens og etterretningstjenestens side. Benazir var ikke bare en leder i Pakistan, men også en leder med internasjonalt ry. Vi gir uttrykk for dyp sorg og sjokk over at hun er død, fremholder Omar.

Bhutto ble drept i et attentat torsdag, og det er erklært landesorg fram til søndag kveld i Pakistan. Situasjonen er spent mange steder etter at over 30 personer er drept i omfattende uro som følge av drapet.

De største byene i landet står mer eller mindre stille, og få innbyggerne torde bevege seg ut lørdag. Det er svært vanskelig å få tak i mat og bensin, og bankene holder stengt.