– Det er ikke godt å være muslim i Danmark om dagen. Det eneste jeg vil nå, er å reise tilbake til Somalia, sier Khadijo Mohamd.

– De der tegningene har bare ødelagt så mye. Han som tegnet dem fortjener å dø, sier den smilende og vennlige damen der hun har søkt ly for snødrevet i en kebabsjappe på Nørrebrogade i København.

Landsmennene Kadama Oman og Abu QacQaac er enige.

– Danskene er blitt våre fiender. De har erklært krig mot islam, mener Abu.

Optimist

Tonen er skjerpet i debatten om muslimenes integrering i det danske samfunn etter den siste tidens voldsomme aksjoner mot dansker i muslimske land.

– Men jeg tror det også kan komme noe godt ut av striden om Muhammed-tegningene, sier Jacob Feldt, Midtøsten-ekspert ved Syddansk Universitet i Odense til NTB. – Mange danske muslimer opplever for første gang at de kan bruke ytringsfriheten de har i dette landet til å protestere. Det er de enormt glade for.

– Dessuten viser debatten at det er mange forskjellige typer muslimer i Danmark, sier han. Disse har hatt vanskelig for å komme til orde tidligere.

Noen av disse stemmene finnes i nettverket Moderate Muslimer som ble dannet i helgen med den profilerte Folketingsrepresentanten og moderate muslimen Naser Khader i spissen. De vil representere alle dem som ikke finner seg til rette i miljøer som domineres av det reaksjonære Islamisk trossamfunn.

Lei

En av dem er Sattar Asad, iraker som har bodd i København i seks år og som driver en grønnssaksforretning på Nørrebrogade, det muslimske hjertet i den danske hovedstaden.

– Jeg vil bare at vi alle skal leve fredelig sammen. Ja, det er blitt litt vanskeligere å være muslim i Danmark de siste dagene og ukene, men jeg tror dette vil gå over, sier han til NTB.

– Jeg er bare så lei av å høre at all ondskap er muslimenes feil, sier Suher Othman, lege og muslimsk dansk-palestiner.

– Problemet for de danske muslimene er at de aldri får fred for deres kollektive identitet. Jeg synes ikke det er et problem at vi diskuterer Muhammed-tegningene, men vi skal ikke glemme å ta med i debatten dem det gjelder. Vi snakker om muslimene som om det var dem og oss, men også de er danske statsborgere, sier Jacob Feldt.

JP går med på felleserklæring

Mandag tok Jyllands-Posten – avisen som startet det hele med å trykke de 12 karikaturtegningene – nok et steg i forsøket på å roe gemyttene og bidra til forsoning mellom muslimer og dansker. Avisas sjefredaktør Carsten Juste takket ja til invitasjonen fra Ahmed Akkari, talsmann for 37 muslimske organisasjoner i Danmark, til at de to skal møtes for å diskutere en mulig felles erklæring som Juste og Akkari skal presentere på fjernsyn.

Akkari har fått skylden for å ha bidratt til hele elendigheten som nå skjer i Midtøsten. Han deltok nemlig i den muslimske delegasjonen som reiste rundt og oppfordret muslimske land til boikott etter at Jyllands-Posten trykket karikaturtegningene sist høst.

Det var Akkari som utfordret Juste direkte på fjernsyn under en debatt søndag kveld og etter å ha tenkt seg om noen timer, takket Juste mandag ja til å diskutere saken.

Felleserklæringen skal inneholde to ting: de muslimske organisasjonene skal erklære at de går inn for en dansk form for ytringsfrihet, og Jyllands-posten skal unnskylde – ikke at avisen brakte tegningene – men at de har krenket muslimer ved å gjøre det.

– Den formuleringen er nøyaktig den samme som vi allerede har framsatt på vår hjemmeside, så sånn sett kan man si at det er litt unødvendig. Men det er det tydeligvis ikke for Akkari, for de kan bruke det til å si «nå er vi blitt enige». Det er litt politikk i det og det har jeg forståelse for, sier Juste til nyhetsbyrået Ritzau.