— Det er minst en tredel flere som stemmer i dag enn sist, sier Jean-Robert Lablanche. Restauratøren er en av mange valgfunksjonærer som passer på at alt går rett for seg. I overkant av 4000 er registrert som velgere her, og i 14-tiden i går var køen foran de tre urnene er lang.

Bildet var det samme over hele Frankrike; valgdeltakelsen var rundt 85 prosent. Allerede tre timer før valglokalene stengte var det avgitt flere stemmer enn under hele første runde ved forrige presidentvalg, i 2002.

Stemte to ganger

Rola Khalaf var en av mange som til og med fikk avgi to stemmer i går: En for seg selv, og en for ektemannen. Han var på jobbreise til Libanon på valgdagen. Mer liberale regler har gjort det enklere å la andre avgi stemme for seg; ett av tiltakene for å få opp valgdeltakelsen. Strategien var vellykket: 3,4 millioner flere velgere hadde registrert seg i år enn ved forrige valg.

Rola Khalaf vil ikke ut med hvilken av kandidatene som fikk hennes stemme. Ikke engang lille Emile (10), som fikk legge farens stemme i urnen, fikk vite det.

Bestemte seg en time før

Typhaine de la Croix (19) bestemte seg for sin kandidat først en liten time før hun skulle stemme. Hun var en av de mange som var usikre helt til det siste. Andelen ubestemte velgere utgjorde oppunder 30 prosent, ifølge de siste meningsmålingene før helgen.

— Det var vanskelig, synes jusstudenten, som til slutt endte opp med sentrum-venstre-kandidaten François Bayrou - på grunn av hans kulturpolitikk. Men hun hadde ikke større tro på at han ville bli blant de to vinnerne.

— Jeg tror det blir Nicolas Sarkozy til slutt. Han har ledet på meningsmålingene, og virker troverdig på folk, sier 19-åringen - som i alle fall fikk rett i sin spådom om første valgomgang.