Loven ble utsatt i én dag for å gi amnesti under nyttårsfeiringen, men ved midnatt natt til søndag var det ubønnhørlig slutt på røyking på alle serveringssteder og offentlige områder.

Den nye loven innebærer også at røyking blir forbudt på TV-sendinger, i nærheten av sykehus eller på skoleområder og lekeplasser, melder BBC.

— Det er slutt. Vi har fjernet alle askebegrene, sier den 22-årige servitøren Elena de Lucia, som arbeider på en bar i sentrum av Madrid.

Hun synes at loven er grei, men det kunne godt vært åpnet for spesielle avlukker for røykere, mener Elena, som selv er røyker.

Hennes kollega Cristina, som ikke røyker, er imidlertid svært glad for loven.

Sjokk for spanjolene

Selv om den har vært forberedt lenge, er den nye loven et sjokk for mange spanjoler. For dem er kafékulturen med sigaretter og en espresso eller en drink en essensiell del av dagliglivet.

Loven strammer inn den allerede gjeldende røykeloven, og restaurant- og kaféeiere er rasende. De mener reglene vil skade forretningene deres og føre til langt færre kunder.

Lederen for det spanske hotell- og restaurantforbundet, José Luis Guerra, frykter loven betyr 5 prosent mindre omsetning i restaurantene, 10 prosent mindre i barer og 15 prosent mindre i nattklubber.

Som normalt

I det historiske sentrum av Madrid så det imidlertid ikke ut til at det var færre mennesker på utestedene søndag formiddag enn det som er normalt. Og ingen av dem røykte.

På Taxolina-kafeen for eksempel var det ingen ledige bord mens gjestene, mange av dem med barn, nøt sine tapas og drakk øl, vin og vermouth, slik det er tradisjon for på søndag.

— Vi har mange kunder i dag, men så er det bare den første dagen, og vi får se hvordan det går, sier daglig leder Pedro Ayllon.

Selv er han ikke-røyker, og han er glad for loven etter å ha jobbet i syv år i røykfylte lokaler.

Andre er ikke så fornøyd.

— Det blir veldig tøft for meg. Vanligvis ville jeg tatt en røyk til frokosten, men nå må jeg gå ut for å røyke, sier 58 år gamle Rosa Atienzo.

Men leger og helseeksperter ønsker den nye loven velkommen, siden rundt 50.000 mennesker dør hvert år av sykdommer som kan relateres til røyking.