Alabama føyer seg dermed inn i rekken av delstater i USA som har forsøkt å innføre striktere immigrasjonslovgivning, men som har måttet se prosessen strande fullstendig eller midlertidig i domstolene.

Også delstatene Georgia, Arizona, Utah og Indiana har strengere lover om innvandring blitt forhindret fra å tre i kraft, og i alle tilfellene er det føderale dommere som setter foten ned etter påtrykk fra president Barack Obamas administrasjon.

I Birmingham i Alabama bestemte dommer Sharon Lovelace Blackburn mandag at det må undersøkes hvorvidt det den nye loven strider med den amerikanske grunnloven, og blokkerte den derfor midlertidig fra å tre i kraft fra og med torsdag.

Den politisk vedtatte loven i Alabama er beskrevet som det hittil strengeste tiltaket mot ulovlig innvandring i USA. Loven gjør det blant annet mulig for politiet å pågripe folk de mistenker for å oppholde seg i USA uten tillatelse, dersom de ikke har gyldige dokumenter på seg — uavhengig av årsaken til at de ble stoppet av politiet i utgangspunktet.

Loven pålegger også offentlige skoler å bekrefte gjennom fødselsattester eller vitneerklæringer at nye elever oppholder seg i landet lovlig.

Obamas administrasjon mener grunnloven i USA forbyr delstatene å innføre innvandringslover som griper inn i det føderale systemet. (©NTB)