Klokken 17 norsk tid hadde valglokalene åpnet i åtte av de ti delstatene som gjennomfører nominasjonsvalg i natt. Nattens valg kalles "Supertirsdag" fordi så mange delstater avgjøres samtidig, deriblant to av de største — New York og California.

California, Connecticut, Georgia, Maryland, Massachusetts, New York, Ohio, Rhode Island og Vermont avholder valg, mens det er såkalte nominasjonsmøter i Minnesota.

Selv om Kerry er storfavoritt, er det likevel knyttet en del spenning til nattens valg.

Edwards satser på andreplasser

Spørsmålet er hvor godt utfordreren John Edwards vil gjøre det. Edwards og hans medarbeidere er forsiktige med å blåse opp forventningene. De håper å ta solide andreplasser i mange stater.

— Jeg har best sjanser i Georgia, Ohio og Minnesota, sa Edwards før helgen.

— New York og California blir vanskeligere. De tre statene er alle stater der arbeidsplasser er et viktig tema. Edwards påberoper seg å være den lille manns forkjemper og snakker stadig om «det delte Amerika».

Demokratiske partiledere i flere deler av landet mener imidlertid at senatoren fra North Carolina er nødt til å vinne noen stater tirsdag hvis han fortsatt skal henge med.

Trygg ledelse

Supertirsdag har fått navnet fordi hele ti stater plukker ut sin kandidat denne dagen, blant dem landets to største, California og New York, rundt en tredel av de 4.322 delegatene som skal fordeles er på valg. Kerry må ha 2.162 delegater på landsmøtet i Boston i sommer for å kunne bli nominert. Halvparten av disse er på valg denne tirsdagen.

Selv om han ikke skulle oppnå dette tallet, vil en god Supertirsdag likevel kunne sette ham i en posisjon der det er umulig for noen annen kandidat å ta ham igjen.

John Kerry har nå vunnet nominasjonsvalget i 16 av 18 stater. Ingen nyhetsmedier opererer med like tall på hvor mange delegater kandidatene har sikret seg til nå, men ifølge CNN har Kerry fått 754 og John Edwards 220.

De fire gjenværende demokratiske kandidatene, Kerry, Edwards, Dennis Kucinich og Al Sharpton, møttes til debatt like før helgen og fokuset var på Edwards for å se om han kunne bevise at han kan bli noe mer enn en nummer to. Han fikk middelmådige karakterer av de fleste kommentatorene.

GÅR FOR SEIER: Presidentkandidat John Kerry viste sine fotballkunster på flyplassen i Atlanta Georgia er en av ti delstater som avholder primærvalg i natt.
REUTERS