JAN STIAN VOLD

14 år gamle Mathias Nordlid fra Rothaugen ungdomsskole kikker ut over horden av tenåringer, smiler litt småsjenert — og viser v-tegnet.

Deretter løftes hans slagferdige appell mot vårsolen av jublende skoleelever.

— Jeg er prinsipielt mot krig. Det er kun ødeleggende. Det er viktig å vise Kjell Magne Bondevik og alle andre hva vi mener. Det nytter, sier Mathias til BT.

I går ettermiddag gikk Rothaugen-eleven ut i en times streik, sammen med tusenvis av medelever og studenter over hele landet. Bare i Bergen skal et par tusen ungdommer ha tatt til gatene, ifølge arrangørene. Budskap? Vi tar avstand fra krigen. Vi fordømmer den amerikanske krigsviljen. Og vi avskyr George W. Bush.

«Imagine all the people...», gjallet det fra fredskoret. Før kampropene overtok:

«Hey, Bush - we know you. Your father was a killer too».

Innimellom flammende appeller, glødet det også flere ganger av amerikanske flagg som gikk opp i røyk. Ellers gikk fredsstreiken fredelig for seg.

Kameratgjengen Andreas Melve (13), Kasper Kleppe (13) og Marius Tyssøy (14) fra Natland ungdomsskole sto fremst på barrikadene.

— Bush virker umoden og egoistisk. Han er jo ikke valgt engang, lyder den beske analysen fra Karsten.

Andreas er enig, og viser opp plakaten sin.

«No war». Så snur han den.

«No Bush».

— Saddam må vekk, ingen tvil om det. Han er en tyrann. Men det er FN som burde tatt seg av Saddam, sier Marius.

Ingvar Johannessen fra elevrådet ved Bergen katedralskole er lokal primus motor for markeringen.

— Dette er en krig som ikke var lovlig, som ikke er lovlig og som aldri kommer til å bli lovlig. Det er viktig å vise at motstanden mot krigen fremdeles er like sterk, sier Katten-eleven.

«USJ, BUSH»: Ingen tvil om hvem som var skyteskive nummer én for Ragnhild Holmås og hennes medelever i går: President George W. Bush.

FOTO: ØRJAN DEISZ