INGVILD RUGLAND

Normalt er det fire rader med solstoler langs hele stranden i Patong i Phuket. Men ingenting er normalt i Patong.

Langs strandpromenaden er det hektisk gravemaskinaktivitet. Det river i nesen, en blanding av søppel, organrester, døde dyr og varme.

Det stopper ikke de ivrigste solbaderne. Verken dårlig lukt, bråk eller støv. Eller manglende solsenger.

Heller ikke trusselen om smittefarlig hav.

Det må minst være 100 av dem. Solslikkerne. De slipper definitivt å slåss om de beste plassene.

Ting flyter på land

Franskmannen Alain Cochet har funnet seg godt til rette på stranden. Han bor her åtte måneder i året, og bare fire i Frankrike. I den ene armen har han en snorkelmaske. I den andre sin thailandske venninne. Han bader gjerne.

— Jeg fant en T-skjorte her uti, sier han og viser frem.

— Jeg har også funnet en telefon, legger han til.

Eierne av gjenstandene er mest sannsynlig omkommet i flodbølgen. Det ser ikke ut til å plage franskmannen det minste. Helsemyndigheter har advart folk mot å bade i sjøen grunnet fare for smittsomme sykdommer.

— Sykdommer? Nei, jeg tror saltet i sjøen vil beskytte mot det.

Utsikten over stranden er flott. Den ser urørt ut. Ingen solstoler. Ingen barneskrål. Så snur vi oss og ser byggeplassen og gravemaskinene. Til tross for dunkende gravemaskiner virker stranden stille. Ved et strandresort settes skitne solsenger opp. De ser at folk ikke lar seg skremme i lang tid.

Bølgene skvulper inn, og drar med seg bevis på hva som har skjedd. Hele tiden flyter ting inn på land. En madrass som i et tiendedels sekund kan ligne på et menneske. Hjertet stopper nesten opp.

Prøver å nyte

Det danske paret Flemming og Yvonne har ikke vurdert å reise hjem i det hele tatt. De nyter solen, og har ikke tenkt å la en flodbølge ødelegge den første Thailand-ferien.

— Vi skal nyte det. Blir det for galt, kan vi reise rundt på øyen, sier de to.

— Turistene må jo komme tilbake en gang. Vi kan like gjerne starte nå, er canadiske John Hodsons filosofi.

Det skal blant annet jentene på en av go-go-barene på Patong sørge for. 15 jenter og syv gutter er i full gang med å pusse opp lokalet, slik at de kan åpne igjen om to eller tre måneder. Hele høysesongen er ødelagt, og utsiktene til inntekter og europeisk lykke utsettes på ubestemt tid.

Gaten utenfor er helt rasert. Eieren viser stolt frem bildet han tok av flodbølgen. Smiler og ler.

Så går det en knapp halvtime. Et nytt jordskjelv skaper frykt for nye bølger. I løpet av en halvtime tømmes landsbyen for folk, de trekker opp i høydene utenfor Patong. Livredde.

Ting er langt fra normalt i Patong.

VIL IKKE HJEM: Flemming og Yvonne fra Danmark har ikke vurdert å reise hjem, og vil nyte badelivet ferien ut.<br/>Foto: MARITA AAREKOL
BERGER LEVEBRØDET: Jentene på en av go-go-barene på Patong pusser opp slik at de kan åpne igjen om to eller tre måneder.