I forrige uke begynte e-postkassen hos Torben Bechmann i Suffolk i England å fylles i rasende fart. På kveldstid har den utflyttede dansken drevet en knøttliten forretning over internett i årevis. En sending eller to med dansk konfekt og kaker om dagen, og Bechmann har vært fornøyd.

Men nå har Bechmann fått egen link på amerikanske nettsteder som oppfordrer forbrukerne til å kjøpe danske varer som en motvekt mot forbrukerboikotten av danske produkter i muslimske land.

Trafikken på nettstedet The Danish Food Shop ble ti ganger så stor nesten over natten, og Bechmann — som ble fullstendig overrasket over alle henvendelsene - sender ut 10-20 pakker hver dag.

— Jeg får massevis av e-post, spesielt fra USA, som er opprørt over de muslimske reaksjonene på tegningene, sier Bechmann.

Norsk aksjon

Også i Norge aksjoneres det for å hjelpe danskene. ADVAR, Aksjonen for Danske VARer, ber forbrukerne handle der myndigheter og presse har sviktet.

— Vi ønsker at den norske regjeringen tar et klarere standpunkt i forhold til ytringsfriheten. Vi synes norsk presse har vært veldig tam. Det har vært veldig mye ja, men ..., sier talsmann for ADVAR, Eric Mortensen.

ADVAR er en privat aksjon og ikke støttet av bedrifter, organisasjoner og myndigheter i noe land heter det på aksjonens hjemmeside.

Skriv brev og kjøp dansk

ADVAR oppfordrer folk til å kjøpe danske varer, skrive støttebrev til danske myndigheter og sende oppfordringer til det norske utenriksdepartementet om å støtte danskene. I et forslag til hva som bør stå i brevet til utenriksdepartement skriver ADVAR blant annet at: «Jeg vil med dette uttrykke min sympati med Danmark, som i disse dager rammes av en ondsinnet boikott som har til mål å sette ytringsfriheten under press... Vi kan ikke være bekjent av å sette kortsiktig økonomisk vinning foran grunnleggende prinsipper for vår sivilisasjon».