Det er usikkert om president Mahmoud Ahmadinejad får fire nye år, og noen observatører mener høy valgdeltakelse vil styrke hans utfordrere.

Lange køer

I hovedstaden Teheran var det lange køer foran mange valglokaler allerede før de åpnet klokken 8 lokal tid.

– Det har vært mange mennesker helt fra begynnelsen, sier valgkommisjonens leder Kamran Daneshjoo til nyhetsbyrået AFP.

– Deltakelsen er helt utrolig for oss også. Vinneren er den islamske republikken og folket, tilføyer han.

Den høye deltakelsen tidlig på dagen ser ut til å bekrefte antakelser fra Irans innenriksdepartement om at det vil bli rekordoppslutning om valget.

– Stemmegivningen begynte i alle deler av landet klokken 8. Alt går etter planen og lokalene stenger klokken 18. Vi regner med at innbyggerne vil stemme i morgentimene, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet som har ansvaret for valgavviklingen.

Kan holde åpent lenger

I henhold til sentraleuropeisk tid som Norge følger, betyr dette at valglokalene åpnet klokken 5.30 og stenger klokken 15.30.

Er fremmøtet stort slik at ikke alle rekker å stemme innen den fastsatte tiden, kan valglokalenes åpningstid bli forlenget i fire timer, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Les om Ahmadinejads Iran

Kampen vil trolig stå mellom den sit-tende presidenten Mahmoud Ahmadinejad, av de fleste regnet som kontroversiell og konservativ, og hans hovedutfordrer, den moderate Mir Hossein Mousavi.

Gagner Mousavi?

Det er vel 46 millioner stemmeberettige iranere.

Eksperter regner med at et høyt frem-møte vil gagne Mousavi, mens Ahmadinejad vil nyte godt av lav deltakelse. Valgresultatene vil først bli offentliggjort utover dagen lørdag.

VALGKAMP: En mann dekorert med bilder av president Ahmadinejad i sluttspurten av valgkampen. I dag velger Iran.
DAMIR SAGOLJ